Norvēģijā mīklaini pazudis ar “Wikileaks” saistīts kiberdrošības eksperts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Viesnīca Norvēģijas pilsētā Būdē, kurā bija apmeties Nīderlandes kiberdrošības eksperts Arjēns Kamphauss
Viesnīca Norvēģijas pilsētā Būdē, kurā bija apmeties Nīderlandes kiberdrošības eksperts Arjēns Kamphauss Foto: AFP/SCANPIX

20. augustā Nīderlandes kiberdrošības eksperts Arjēns Kamphauss, kurš bija devies brīvdienās uz Norvēģiju, izrakstījās no viesnīcas Norvēģijas ziemeļu daļas pilsētā Būdē. Saviem draugiem viņš paziņoja, ka dosies ar vilcienu uz Trondheimu. Vilcienā viņš neiekāpa. Divas dienas vēlāk viņam bija paredzēts izlidot uz Amsterdamu, bet arī lidmašīnā viņš neiekāpa. Norvēģijas policija, kurai palīdzēja arī Nīderlandes kolēģi, nav spējusi noteikt Kamphausa atrašanās vietu, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Šonedēļ Norvēģijas policija jūrā aptuveni 50 kilometru attālumā Būdē jūrā atrada kajaku, ar kuru savās brīvdienās esot braucis Kamphauss. Dienu iepriekš kāds makšķernieks ūdenī bija atradis arī vairākas Kamphausam piederošas mantas.

Foto: AFP/SCANPIX

Kā noskaidrojusi policija, desmit dienas pēc tam, kad Kamphauss bija pametis viesnīcu Būdē, abi viņa telefoni – gan darba, gan privātais – tikuši uz brīdi ieslēgti Norvēģijas dienvidu daļas pilsētā Vīkeso, kas atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Būdē.

Norvēģijas policija norāda, ka šobrīd tiek izskatītas trīs galvenās notikušā versijas – brīvprātīga pazušana, kas var ietvert arī pašnāvību, negadījums un noziegums.

Kamphausa noslēpumainā pazušana internetā virkni spekulāciju, ņemot vērā viņa saistību ar slepenus dokumentus publicējušo tīmekļa vietni “Wikileaks”.

“Wikileaks” pārstāvji Kamphausa pazušanu nodēvējuši par dīvainu.

Savukārt “Wikileaks” sekotāji sociālajā tīklā “Twitter” aktīvi izsaka dažādas versijas par to, kas varētu būt noticis ar Nīderlandes kiberdrošības ekspertu.

Saskaņā ar vienu no pieņēmumiem, Kamphausu varētu būt nolaupījuši vai pat nogalinājuši ASV, Lielbritānijas vai Krievijas slepenie dienesti.

Savukārt citi tvitera lietotāji pauž viedokli, ka Kamphauss varētu būt devies kādā slepenā misijā vai arī esot paslēpies, lai paglābtos no kādiem draudiem, kas varētu būt saistīti ar viņa profesionālo darbību.

Kā vēsta Nīderlandes mediji, Kamphauss iepriekš konsultējis “Wikileaks” jautājumos, kas saistīti ar to, kā izvairīties no izspiegošanas un novērošanas tīmeklī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu