"Dažu sekunžu laikā ūdens bija līdz viduklim, tagad līdz krūtīm." Vētras un plūdu iesprostotie amerikāņi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

ASV austrumu krastu sasniegusi viesuļvētra "Florensa". Lai gan vētras brāzmas zaudējušas spēkus, lielākos draudus iedzīvotājiem sagādā viesuļvētras izraisītie plūdi. Par spīti tam, ka tika izsludināta vērienīga evakuācija, glābējiem Ziemeļkarolīnā nācās steigties palīgā desmitiem applūdušās mājās iesprostotiem cilvēkiem, ziņo raidorganizācija CNN.

Kad Ziemeļkarolīnas pilsētā Ņūbernā sāka strauji celties ūdens līmenis, glābēji drošībā nogādāja vairāk nekā simt cilvēkus. Taču vēl apmēram 150 nācās gaidīt glābšanu, kamēr dažviet ūdens sasniedza pat trīs metru dziļumu.

"Dažu sekunžu laikā mājā ūdens bija līdz viduklim, tagad tas ir līdz krūtīm. Mēs esam iesprostoti bēniņos," sacīja Pegija Perija, kura piektdienas rītā ar vēl trim radiniekiem nespēja izkļūt no savas mājas Ņūbernā.

Foto: AFP/SCANPIX

Vietējās amatpersonas aicina iedzīvotājus plūdu gadījumā steigties uz augstāko vietu ēkā, patverties var arī uz māju jumtiem.

Iemesli, kāpēc cilvēki nav evakuējušies, ir dažādi. Kamēr vieni to nevar izdarīt finansiālu apsvērumu dēļ, citi cer, ka "Dievs viņus sargās", vēsta portāls "The Independent".

CNN šonedēļ rakstīja par Ziemeļkarolīnas iedzīvotāju Kristīnu Meinholdu, kura bija samierinājusies, ka neatliks nekas cits kā vien pārlaist vētru mājās, kur viņa mitinās ar septiņiem no patversmes paņemtiem suņiem.

"Es nevaru viņus pamest," teica Meinholda, kura 2016.gadā pēc vētras "Metjū" palīdzēja pēc plūdiem no saimniekiem nošķirtos dzīvniekus. Divi no viņas suņiem ir pārdzīvojuši "Metjū".

"Viena bija tik izkāmējusi, kad varat iedomāties manu pārsteigumu, kad viņai piedzima seši kucēni. Es nezināju, ka viņa ir grūta, viņa bija tik tieviņa. Es atradu saimniekus visiem sešiem kucēniem," stāsta Meinholda.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Taču pēc raksta tika sākta ziedojumu vākšanas kampaņa, kuras rezultātā Meinholda varēja noīrēt busiņu un ar visiem četrkājainajiem draugiem aizbraukt uz Tenesī, kur dzīvo viņas ģimene.

Meteorologi prognozē, ka nokrišņu daudzums Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas piekrastē sasniegs vienu metru un vēja dēļ jūras un upes varētu appludināt tuvējos apdzīvotos rajonus.

"The Weather Channel" izveidojis simulāciju, kurā uzskatāmi parādīts, cik bīstama ir šāda vētra.

"Florensas" dēļ gandrīz 437 000 mājsaimniecību Karolīnā jau palikušas bez elektrības. Piektdien Austrumkrasta lidostās atcelti vairāk nekā 1300 reisu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu