Filipīnas plosa viesuļvētra "Mangkhut"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filipīnu ziemeļus sestdien sasniedza viesuļvētra "Mangkhut", atnesot stipru vēju un lietusgāzes, un varas iestādes brīdināja miljoniem iedzīvotāju tās ceļā par potenciāli smagiem postījumiem.

Vētra prasījusi vismaz 12 cilvēku dzīvības, kuri gājuši bojā zemes nogruvumos vai vētras sagrautās mājās.

"Mangkhut" dēļ septiņās provincēs bez elektrības palikuši aptuveni 4,4 miljoni cilvēki.

"Mangkhut", kuru meteorologi ir nosaukuši par šī gada stiprāko taifūnu, izsita logus, izmētāja atlūdzas un izgāza elektrolīniju stabus, agrā rītā sasniedzot sauszemi Lusonas salā. Sagaidāms, ka sestdienas vakarā tā pametīs Filipīnas un virzīsies uz Honkongu vai Ķīnu.

Vētras vēju ātrums vājinājies līdz 170 kilometriem stundā (47 metriem sekundē.

"Cik vien iespējams, palieciet telpās," valsts meteoroloģiskā dienesta sinoptiķis Kriss Peress brīdināja apmēram četrus miljonus cilvēku vētras ceļā pēc tam, kad tā sasniedza sauszemi.

Pirms vētras ierašanās aptuveni 87 000 cilvēku atstāja savas mājas augsta riska rajonos, ņemot vērā plūdu un zemes nogruvumu riskus.

Nacionālā katastrofu risku samazināšanas padome aplēsusi, ka viesuļvētra skars vismaz 5,2 miljonus cilvēku, bet Filipīnu Sarkanais Krusts uzskata, ka vētra varētu ietekmēt līdz desmit miljoniem cilvēku.

Aviokompānijas līdz svētdienai atcēlušas desmitiem iekšzemes un starptautisko avioreisu. Aptuveni 4000 cilvēku palikuši iesprostoti ostās Filipīnu austrumos un dienvidos, kur tuvojošās vētras dēļ aizliegta jūras satiksme. No piektdienas apturētas arī mācības skolās un slēgtas valdības iestādes.

Filipīnas katru gadu skar vidēji 20 cikloni, izraisot plūdus, zemes nogruvumus un citas katastrofas. Viena no spēcīgākajām vētrām, kas 21.gadsimtā skārusi Filipīnas, bija viesuļvētra "Haiyan" 2013.gada novembrī. Šajā vētrā dzīvību zaudēja vairāk nekā 6300 cilvēki.

Tiek prognozēts, ka pēc plosīšanās Filipīnās "Mangkhut" nedēļas nogalē virzīsies uz biezi apdzīvoto Ķīnas dienvidu piekrasti, bet pēc tam dosies uz Vjetnamas ziemeļiem. Nav prognozēts, ka viesuļvētra tieši skars Honkongu, tomēr tā svētdien jutīs "Mangkhut" vēju un lietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu