Holivudai būs jāmaksā par interneta pirātu vajāšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kanādas Augstākā tiesa piektdien nolēma, ka Holivudas kinostudijām un citiem autortiesību īpašniekiem ir jāmaksā interneta pakalpojumu sniedzējiem, lai tie vajātu kanādiešus, kas tiek turēti aizdomās par filmu vai cita satura nelikumīgu lejuplādēšanu.

Šis lēmums nedaudz apgrūtinās centienus cīnīties pret Kanādas autortiesību likuma pārkāpumiem.

Atlīdzība, kas jāsamaksā interneta pakalpojumu sniedzējiem, lai viņi atrastu informāciju par autortiesību pārkāpšanā apsūdzētiem abonentiem, vēl ir jānosaka citas tiesas sēdē.

"Šī ir svarīga uzvara mūsu klientiem un miljoniem interneta abonentu, kuru personīgā informācija var tikt apdraudēta," paziņoja Kanādas interneta pakalpojumu sniedzēja "Rogers" vecākais viceprezidents Deivids Vots.

Lietu bija ierosinājusi producentu grupa, kas apvienojās, lai cīnītos pret nelikumīgu dalīšanos ar viņu filmām.

Grupa, kuras vadībā ir producentu kompānija "Voltage Pictures", mēģināja uzzināt viena "Rogers" klienta identitāti, lai varētu iesūdzēt viņu tiesā. Tā plānoja vēlāk iesūdzēt vēl 55 000 "Rogers" klientu.

Kompānija "Rogers" savāca šo informāciju, bet lūdza producentiem samaksāt par to 100 Kanādas dolāru (66 eiro) lielu nodevu. Šādai personīgas informācijas izpaušanai arī ir vajadzīgs tiesas rīkojums.

"Voltage" augstākajā tiesā minēja argumentu, ka maksājumi par šādu informāciju pārmērīgi sadārdzinātu desmitiem tūkstošu likumpārkāpēju izsekošanu.

"Rogers" paziņoja, ka tā saņem no autortiesību īpašniekiem vairāk nekā divus miljonus pieprasījumu gadā nosūtīt paziņojumus klientiem par pārkāpumiem, lai mēģinātu atturēt viņus no turpmākas autortiesību pārkāpšanas.

Papildu solis informēt autortiesību īpašniekus par šo klientu identitāti riskē palielināt administratīvos izdevumus, turklāt likums to neprasa darīt.

Augstākā tiesa savā spriedumā paziņoja, ka "Rogers" pienākas atlīdzība par "saprātīgiem izdevumiem", un nosūtīja lietu zemākas instances tiesai, lai tā noteiktu atlīdzības apmēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu