Ekonomists Gitans Nausēda kandidēs Lietuvas prezidenta vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gitans Nausēda
Gitans Nausēda Foto: BNS foto/Scanpix

Ekonomists, bijušais ilggadējais Lietuvas "SEB bankas" prezidenta padomnieks Gitans Nausēda, kas sabiedriskās domas aptaujās šobrīd ir populārākais iespējamais Lietuvas prezidenta amata kandidāts, pirmdien paziņojis par nodomu balotēties nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

"Esmu izlēmis piedalīties 2019.gada Lietuvas Republikas prezidenta vēlēšanās," atbalstītājiem un žurnālistiem Viļņā sacījis Nausēda, kas 7.septembrī atstāja amatu bankā SEB.

Savā runā viņš solījis veidot Lietuvu par labklājības valsti un veicināt sabiedrības vienotību.

"Labklājības valsts ir tā bāka, uz kuru jāvirzās nogurušajam un virzienu pazaudējušajam Lietuvas kuģim," uzsvēris Nausēda. "Ir laiks, kad jākaro, bet ir arī laiks, kad mierīgi jāsadzīvo un pacietīgi jāstrādā."

"Labklājība nenozīmē tikai cilvēka cienīgus ieņēmumus visiem valsts pilsoņiem. Labklājība nozīmē tiesības saņemt kvalitatīvus veselības aprūpes un izglītības pakalpojumus. Labklājība - tā ir arī personas pašcieņa, savstarpēja uzticēšanās un uzticēšanās savai valstij," izteicies ekonomists.

"Šobrīd Lietuva labklājības valsts indeksa sarakstā ieņem 41.vietu starp 149 pasaules valstīm, kamēr kaimiņi latvieši ir 37.vietā un igauņi - 27.vietā. Kādēļ? Mēs taču startējām no gandrīz vienādām pozīcijām, mums ir bijis aptuveni tikpat daudz laika un resursu," viņš norādījis.

Kā uzskata Nausēda, labklājības valsts veidošanai nepieciešamas "inovācijas, mazās uzņēmējdarbības atbrīvošana un savstarpēja saskaņa".

Aptaujā, ko augustā pēc portāla "Delfi.lt" pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija "Spinter tyrimai", Nausēda starp iespējamajiem prezidenta amata kandidātiem pārliecinoši ierindojās pirmajā vietā - tobrīd par viņu izteica gatavību balsot 19,7% respondentu.

Viens no Nausēdas atbalstītājiem gaidāmajā cīņā par Lietuvas prezidenta amatu ir pazīstamais uzņēmējs un investors Iļja Laurss.

54 gadus vecais Nausēda pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados ieņēmis augstus amatus Lietuvas centrālajā bankā, no 2000.gada strādājis "SEB bankas", bet no 2008.gada bijis "SEB bankas" prezidenta padomnieks un galvenais ekonomists.

Par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās atklātībā līdz šim paziņojis bijušais Lietuvas ārlietu ministrs un Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās misijas vadītājs Krievijā Vīgauds Ušacks.

Kā iespējamie kandidāti tiek minēti arī Seima deputāte, bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte, Eiropas Savienības veselības un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Andrjukaitis, Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis un Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis.

Par potenciālajiem kandidātiem tiek uzskatīti viens no Lietuvas atmodas kustības - Sajūža - dibinātājiem Arvīds Juozaitis, Seima deputāti Žīgimants Paviļonis, Aušra Maldeiķiene un Naglis Puteiķis, kā arī Eiropas Parlamenta deputāts Valentīns Mazuronis.

Gaidāms, ka Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 12.maijā. Ja neviens no kandidātiem neiegūs vairāk nekā pusi balsu, otrā kārta gaidāma 26.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu