Labas uzvedības likumi un tikumi, dodoties uz tikšanos ar pāvestu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien, 24.septembrī, vizītē Latvijā ieradīsies Romas Katoļu baznīcas galva - pāvests Francisks. Vispirms plānota pāvesta sagaidīšana pie Rīgas pils, kam sekos viņa tikšanās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni un ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Dienas otrajā pusē pāvests vadīs svēto misi Aglonas bazilikā un pēcāk - atvadu ceremonija. Pāvesta vizīti klātienē vēros desmitiem tūkstoši cilvēku. TVNET pēta, kādi ir labas uzvedības likumi, dodoties uz tikšanos ar pāvestu.

Vatikānam ir detalizēti priekšraksti par to, kā laicīgajiem ļaudīm jāģērbjas, ejot uz audienci pie pāvesta vai apmeklējot Vatikānu. Apģērbs var būt brīva stila, taču tam jābūt atturīgam - piemēram, sieviešu pleciem jābūt apsegtiem, īpaši, ja tikšanās notiek iekštelpās.

Vīrieši drīkst valkāt džinsus, sievietēm - nekādu īsu svārku!

Ejot lūkoties uz pāvestu, vīriešiem jāģērbj garās bikses. Pogājamie krekli vai T-krekli ar īsām piedurknēm ir atļauti, taču Vatikāna etiķetes pārzinātāji saka stingru "nē" krekliem bez piedurknēm.

Pāvesta vizītes laikā vīriešiem nenāksies upurēt ērtības - džinsi ir atļauto apģērba gabalu sarakstā pat apmeklējot tādas Vatikāna pērles kā Svētā Pētera bazilikā un Siksta kapelā. Vatikāna oficiālie notikumi aizliedz ierasties šortos (uz šo noteikumu gan vasaras svelmē mēdz skatīties caur pirkstiem), taču rudenī tas nav aktuāli.

Savukārt sievietēm ģērbšanās noteikumi ir stingrāki. Viņas drīkst valkāt gan bikses, gan svārkus, taču tiem jābūt garumā zem ceļa. 

Atkailināt nedrīkst ne tikai ceļgalus, bet arī plecus un dekoltē. Karstā laikā Vatikāns iesaka uz audienci vai apskates objektiem ņemt līdzi lielu šalli, ar ko apklāt plecus.

Abiem dzimumiem aizliegto apģērba gabalu sarakstā ir cepures ar nagu.

Oficiālas tikšanās: jāģērbjas melnā, bet daži izredzētie drīkst tērpties baltā

Politiķiem, slavenībām un citiem augsto aprindu pārstāvjiem, kas ar pāvestu tiekas šaurākā lokā, ģērbšanās etiķete ir daudz stingrāka. Pārsvarā etiķete pieprasa, ka uz šādu tikšanos jāģērbjas melnā un sievietēm jāapliek galvassega - plīvurs, cepure vai kapuce. Dāmām jāvelk kurpes ar slēgtu purngalu, kleitas un svārki nedrīkst būt zem ceļa, dekoltē un pleciem jābūt nosegtiem.

Taču uz dažām īpaši izredzētām personām attiecas "privilège du blanc" - "baltā privilēģija" tikšanās reizē tērpties baltā tāpat kā pāvestam. Arī sieviešu galvassegai tādā gadījumā jābūt baltai.

Šobrīd baltās drēbēs drīkst ģērbties tikai dažas personas -  karalienes, bijušās karalienes, princeses, lielhercogienes un karaļi. Šo privilēģiju bauda Spānijas karaliene Letīcija, Spānijas karaļa māte, bijusī karaliene Sofija, Beļģijas karaliene Matilde, Beļģijas karaļa māte, bijusī karaliene Paola, Luksemburgas lielhercogiene Marija Terēza, Monako princese Šarlēne un Neapoles princese Marina.

Kā runāt ar pāvestu un kā viņu godāt?

Ja rodas izdevība papļāpāt ar pāvestu, arī tādā gadījumā ir vesels lērums etiķetes smalkumu, kas jāievēro. 

Vēršoties pie pāvesta, viņu jāuzrunā ar "Jūsu Svētība". Līdzīgas uzrunas ir arī citiem augstākajiem katoļu garīdzniekiem - kardināli jāgodā kā "Jūsu Eminence", bet bīskapi un arhibīskapi - "Jūsu Ekselence".

Pāvestam pirkstā ir Zvejnieka gredzens. Ticīgie, izrādot pāvestam cieņu, mēdz nomesties viņa priekšā ceļos un noskūpstīt gredzenu. Vai tas obligāti jādara? Nē, it īpaši, ja neesat katoļticīgs. Piemēram, bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens 2013.gadā tikšanās laikā ar Francisku nevis metās skūpstīt gredzenu, bet gan paspieda pāvestam roku.

Francisks par to noteikti neapvainojās, jo viņš pats mēdz izdarīt sīkas atkāpes no ceremonijām un tradīcijām. Francisks mēdz saskūpstīties ar cilvēkiem, ar ko tiekas, vai arī paklanīties viņiem. Kad kardināli skūpsta Franciska gredzenu, viņš mēdz noliekties, lai noskūpstītu viņējo.

Lai pirms vizītes apgūtu visus pāvesta etiķetes un ģērbšanās smalkumus, aicinām iepazīties ar pāvesta apģērbu ceļvedi, daudzveidīgo galvassegu pasauli, dārglietām un svētajām insignijām, kā arī rast atbildi uz jautājumu - kāpēc pāvesti valkā sarkanas kurpes

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu