Venecuēlas realitāte: cilvēki no bezvērtīgās valūtas izgatavo somas un suvenīrus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Dziļā krīzē esošo Venecuēlu turpina plosīt hiperinflācija, kuras rezultātā valsts vecās bolivāra banknotes nav vērtas gandrīz neko. Daļa cilvēku nevērtīgās banknotes gluži vienkārši izmet atkritumos, savukārt citi šajā situācijā saskata iespēju nopelnīt, izgatavojot no nevērtīgajām banknotēm somas vai suvenīrus, vēsta “BBC Capital”.

Venecuēlas valūta ir sabrukusi, bet valsts ekonomika ir izpostīta, kā rezultātā miljoniem valsts iedzīvotāju piedzīvo trūkumu un izvēlas doties prom no valsts.

Viens no cilvēkiem, kas devies prom no Venecuēlas cerībā nopelnīt sev iztiku kaimiņvalstī Kolumbijā, ir 23 gadus vecais mākslinieks Edisons Infante.

Šobrīd viņš strādā Kolumbijas pilsētā Kukutā, kas atrodas netālu no robežas ar Venecuēlu.

Infante tāpat kā vairāki citi amatnieki un mākslinieki cenšas nopelnīt, izgatavojot dažādus priekšmetus no vecajiem Venecuēlas bolivāriem.

No naudas radītie priekšmeti piesaista gan Kolumbijas iedzīvotāju, gan arī ārvalstu tūristu interesi.

Foto: AFP/SCANPIX

Vienas somas izgatavošanā Infante izlieto pat vairāk nekā tūkstoti bolivāra banknošu, kuru kopējā vērtība ir vien daži ASV centi.

No banknotēm izgatavotās somas viņš pārdod par 7 līdz 15 ASV dolāriem. Ar šo naudu pietiekot, lai aptuveni divas nedēļas nodrošinātu iztiku viņa palikušajai ģimenei.

Hiperinflācija Venecuēlā ir iznīcinājusi algu sistēmu un padarījusi valsts iedzīvotāju uzkrājumus bezvērtīgus.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Katru dienu tūkstošiem venecuēliešu dodas pāri robežai uz Kolumbijas pulsētu Kukutu, lai strādātu un iegādātos pārtiku un pirmās nepieciešamības preces.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka gada inflācija Venecuēlā līdz šā gada beigām varētu sasniegt miljonu procentu.

Centienos ierobežot inflāciju Venecuēlas valdība ieviesa jaunu valūtu – suverēno bolivāru – kura vienas vienības vērtība atbilst 100 000 veco bolivāru.

Valūtas reforma situāciju gan pārāk nav uzlabojusi, un eksperti prognozē, ka tā turpinās pasliktināties.

Neoficiālie valūtas mainītāji Kukutā sēž pie plastmasas galdiem, uz kuriem sakrautas 20 000, 50 000 un 100 000 nomināla veco bolivāru banknošu kaudzes. Suverēnie bolivāri Kukutu BBC publikācijas tapšanas brīdī vēl nebija sasnieguši.

Katru dienu venecuēlieši, kas no darba gaitām Kolumbijā atgriežas mājup, daļu Kolumbijā nopelnītā samaina pret iespaidīgu daudzumu veco bolivāru banknošu.

Vecākas mazo nominālu bolivāru banknotes cilvēki uzskata par kaut ko līdzīgu atkritumiem. Šāds skumjš liktenis piemeklējis 2011.gadā izlaistās 10 bolivāru banknotes, 2015.gada 100 bolivāru banknotes un 2016.gada 1000 bolivāru banknotes.

Foto: Reurers/Scanpix

Mākslinieki un amatnieki, kas izgatavo lietas no vecajām banknotēm, tās iegādājas lielos apjomos, maksājot aptuveni vienu ASV dolāru, par maisu, kas pilns ar naudu.

Somas no vecajiem bolivāriem izgatavo arī Horhe Kordeross.

Mēs nekad nespējām iedomāties, kā izmantosim 5000 bolivāru banknotes,” stāsta Koreross.

Viņš stāsta, ka banknotes ir ļoti pateicīgs materiāls dažādu lietu izgatavošanai, jo bolivāri ir izturīgi, gludi un ūdensdroši.

Foto: AFP/SCANPIX

Tikmēr Infante stāsta, ka viņš labi iztiek, pārdot kaut vai tikai vienu somu dienā.

Viņš stāsta, ka divas reizes vairākas somas no viņa nopirkuši cilvēki no Bogotas, lai tās vēlāk pārdotu tālāk Kolumbijas galvaspilsētā.

“Bolivāru somas” ir pirkuši arī tūristi, piemēram, no ASV un Itālijas, stāsta vīrietis.

Infante cer, ka tuvākajā nākotnē viņam izdosies pārcelties uz kādu lielāku pilsētu Kolumbijā vai Peru, kur viņa darinājumiem būtu vairāk pircēju.

Tomēr viņa kvēlākais sapnis esot atgriezties uz dzīvi Venecuēlā, kurā ir miers un kārtība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu