Orbāna partija netiks izslēgta no Eiropas Tautas partijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Viktors Orbāns
Viktors Orbāns Foto: AFP / Scanpix

Ungārijas valdošā partija "Fidesz" tomēr netiks izslēgta no Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijas, kurā apvienojušies konservatīvie, neskatoties uz to, ka Eiropas Parlaments (EP) pagājušajā nedēļā atbalstīja Eiropas Savienības (ES) līguma 7.pantā paredzētās sankciju procedūras ierosināšanu pret Budapeštu par "sistemātisku draudu" radīšanu bloka pamatvērtībām un likuma varai.

Zalcburgā notiekošā ES dalībvalstu līderu neformālā samita kuluāros EPP prezidents Jozefss Dauls uzsvēra, ka konservatīvie nepakļausies ārējam spiedienam.

"Prese nevar mani piespiest izmest [Ungārijas premjerministru Viktoru] Orbānu," kas ir arī "Fidesz" līderis, norādīja Dauls.

Kā ziņots, par Ungārijas pakļaušanu 7.panta procedūrai balsoja arī daļa EPP deputātu.

EPP ir lielākā EP frakcija, un tieši tās daļējais atbalsts nodrošināja nepieciešamo divu trešdaļu vairākumu, ko Budapešta gan apstrīd, norādot, ka nav ņemtas vērā to deputātu balsis, kuri balsojumā atturējās.

Orbāna valdība jau gadiem ilgi tiek kritizēta par vēlēšanu sistēmas mainīšanu, mediju brīvības un tiesu sistēmas neatkarības ierobežošanu, par neatbilstošu izturēšanos pret patvēruma meklētājiem un par vēršanos pret nevalstiskajām organizācijām.

Taču Dauls norādīja, ka tagad Eiropas Komisijai (EK) jāpaskaidro, tieši kādā veidā Budapešta nav nodrošinājusi likuma varu.

Viņš piebilda, ka tādi paši kritēriji būtu jāpiemēro arī citām ES dalībvalstīm, piemēram, Rumānijai un Maltai.

Pēc pagājušās nedēļas EP balsojuma "Fidesz" jau saņēmusi sadarbības piedāvājumu no galēji labējās Austrijas Brīvības partijas (FPOe), kas pārstāvēta Eiropas Nāciju un brīvības frakcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu