Prāta dīvas: medmāsiņu radītāja jeb "sieviete ar lampu" Florence Naitingeila

Leģenda
Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

"Egoiste" turpina jaunu rubriku "Prāta dīvas", kurā aplūkosim prāta, inteliģences un talanta dīvas. Šoreiz glīta sejiņa un perfekts augums nebūs trumpji, ar ko dāma var iekarot leģendas titulu. Jau iepazinām matemātiķi rokoko brunčos Ada Lavleisa. Nākamā lēdija - "dāma ar lampu", medmāsu priekštece Florence Naitingeila.

Florences Naitingeilas stāstu varētu sākt ar vārdiem - viņa varēja būt bagāta, baudīt bezrūpīgu dzīvi, nedomājot par to, kas noris ārpus grezna savrupnama, tomēr viņa izvēlējās iet citu ceļu - veltīt savu dzīvi medicīnai un palīdzēt citiem. Florence bija bija angļu medicīnas māsa, rakstniece un sabiedriska darbiniece.

Florence Naitingeilas piedzima 1820. gada 12. maijā. Starp citu, šo dienu aizvien visā pasaulē atzīmē par Starptautisko māsu dienu. 

Mazā Florence auga ļoti labi situētā ģimenē. Naitingeilas vecāki daudz ceļoja, sevišķi pa Eiropu. Šiem ceļojumiem bija liela nozīme Florences redzes lauka paplašināšanā. Jau agrā bērnībā viņai radās interese par slimo kopšanu un to aprūpi. Tādēļ Florence Naitingeila nolēma apgūt māsas profesiju Vācijā.

Foto: SCANPIX

Sekoja leģendārais Krimas karš (1854. gadā) Anglijas valdība aicināja Florenci Naitingeilu doties uz Krimu, lai viņa veiktu un vadītu ievainoto karavīru aprūpi. Kaut labi situēta madāma, viņa tomēr gribēja sniegt savu atbalstu karā cietušajiem karavīriem un bija gatava dzīvot šajos kara hospitāļa apstākļos. 

Foto: SCANPIX

Naintigeilas turpmākā darbība deva milzīgu ieguldījumu sieviešu profesionālās izglītības jomā. Jau 1860. gadā Florecne lika pamatus profesionālai medmāsu skolai pie svētā Toma hospitāļa, kas kļuva par pirmo laicīgo medmāsu skolu pasaulē.

Patlaban šī skola ir Londonas Karaliskās koledžas sastāvdaļa, turklāt jaunās medmāsas nodod Naitingeilas zvērestu līdzīgi tam, kā jaunie dakteri nodod Hipokrāta zvērestu.  Arī augstākā starptautiskā medmāsu balva nosaukta par Naitingeilas medaļu.

Foto: SCANPIX

Florence ir Viktoriāņu laika ikona, žēlsirdības etalons, ko simbolizēja ar terminu "sieviete ar lampu", kas ik nakti devās apgaitā, apraugot slimos. 

Jāatzīmē arī, ka Naitingeilas darbība ietvēra virkni sociālo reformu visos britu sabiedrības slāņos, kas bija vērstas uz veselības aprūpes uzlabošanu:

  • pievēršanās higiēnai, sākot ar roku mazgāšanu. Viņa pierādīja, ka tāds it kā sīkums kara hospitāļos palīdzēja ievērojami samazināt mirstību.
  • kārtīga ievainoto ēdināšana - stāvoklim atbilstošs uzturs.
  • jāmaina slimnieka apģērbs un gultas veļa, kā arī telpas ir bieži ir jādezinfecē.
  • Naitingeile uzskatīja, ka māsas galvenā darbība nav medikamentu nozīmēšana un slimības ārstēšana. Māsu galvenie uzdevumi ir nodrošināt svaigu gaisu, gaismu, siltumu, tīrību, klusumu, adekvātu uzturu.
  • SCANPIX

Par vēl vienu nopietnu Naitingeilas ieguldījumu jāuzskata statistikas grafiskā reprezentēšana, kura tolaik bija izgudrojums, bet pašlaik nedaudz pārveidotā veidā tiek izmantota kā riņķa histogramma.

Foto: SCANPIX

F. Naitingeile mira 1910. gada  13. aprīlī 90 gadu vecumā. Viņa visu savu dzīvi veltīja medicīnas izzināšanai un savu zināšanu izplatīšanai medmāsu vidū. Privātās dzīves praktiski nebija, ja neskaita dažus īslaicīgus sakarus ar citām sievietēm medmāsu vidū. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu