Krievija un Turcija vienojušās par Idlibas demilitarizētās zonas robežām

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdimirs Putins un Redžeps Tajips Erdogans
Valdimirs Putins un Redžeps Tajips Erdogans Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/TT NYHETSBYRÅN

Krievija un Turcija vienojušās par demilitarizētās zonas robežām Sīrijas Idlibas provincē, piektdien pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Demilitarizētās zonas izveide bija viens no nosacījumiem līgumā, lai Sīrijas valdības spēku ofensīva Idlibā tiktu atlikta.

"Tikai vakar vai aizvakar Krievijas un Turcijas armijas vienojās par konkrētām demilitarizētās zonas robežām," pēc sarunām ar Bosnijas kolēģi Igoru Crnadaku sacīja Lavrovs.

Maskava apgalvo, ka līdz ar demilitarizētās zonas izveidi tiks sekmēta nemiernieku uzbrukumu apturēšana no Idlibas provinces Sīrijas armijas pozīcijām un Krievijas militārajām bāzēm šajā reģionā.

Krievijas un Turcijas prezidenti Vladimirs Putins un Redžeps Tajips Erdogans pirmdien vienojās par 15 līdz 20 kilometrus platas demilitarizētās zonas izveidi līdzās Sīrijas armijas un nemiernieku grupējumu kontakta līnijai.

"Tas ir pagaidu solis, bet nepieciešams solis," par demilitarizētās zonas izveidi sacīja Lavrovs.

"Līdz oktobra vidum visiem [džihādistu grupējuma "Al Nusra" kaujiniekiem] šī demilitarizētā zona ir jāpamet, viss smagais bruņojums no turienes ir jāatvelk." viņš piebilda.

Turcija pēdējā laikā bija intensificējusi sarunas ar Krieviju, lai izvairītos no plašas Sīrijas valdības spēku ofensīvas Idlibā - pēdējā nemiernieku kontrolētajā Sīrijas provincē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu