Arhibīskaps Vanags: Pāvesta vizīte kristiešus Latvijā mudinās vēl dedzīgāk tuvoties Kristum

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags Foto: Ieva Makare/LETA

Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs kristiešus Latvijā mudinās vēl dedzīgāk tuvoties Kristum, ir pārliecināts Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Dievkalpojumā Rīgas Domā, kurā notika arī pāvesta uzruna, Vanags uzsvēra, ka kristīgā ticība Latviju veidojusi piederīgu Eiropas telpai un kristīgajai civilizācijai, turklāt Rīga bijusi viena no pirmajām pilsētām, kas atsaukusies reformācijas idejām.

Vanags atgādināja, ka arī starp kristiešiem bijuši konflikti, taču padomju laikā piedzīvotais ateisms kristiešus satuvinājis, par ko liecinot arī mūsdienu dažādu konfesiju kristiešu kopība.

Vanaga ieskatā, pāvesta Franciska vizīte kristiešus Latvijā mudinās "vēl dedzīgāk tuvoties Kristum, lai mēs caur to nokļūtu tuvāk cits citam".

Jau vēstīts, ka pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs norisinās no 22.septembra līdz 25.septembrim, kuras laikā viņš apmeklēja arī Viļņu un Kauņu Lietuvā un otrdien apmeklēs Tallinu Igaunijā.

Uzaicinājumu pāvestam apmeklēt Latviju izteica gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Latvijas vēsturē pirmais gadījums, kad valsti apmeklēja pāvests, bija 1993.gada 8.septembris, kad Latvijā ieradās Jānis Pāvils II. Šogad aprit 25 gadi kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā.

Pirms vizītes Baltijas valstīs pāvests Francisks videouzrunā vēlēja Baltijas valstīm veidot taisnīgas un vienotas sabiedrības.

Pāvests atgādina, ka viņa vizīte sakrīt ar Baltijas valstu neatkarības simtgadi. "Vēlos pagodināt visus tos, kuru pagātnes upuri ir darījuši iespējamas pašreizējās brīvības. Brīvība, kā zinām, ir dārgums, kas nemitīgi jāglabā un kā neizmērojams mantojums jānodod tālāk jaunajām paaudzēm."

"Tumsības, vardarbības un vajāšanu laikos brīvības liesma nenodziest, bet iekvēlina cerību nākotnei, kurā tiks respektēta katram cilvēkam Dieva dotā cieņa un kurā visi jutīsimies aicināti līdzdarboties taisnīgas un brālīgas sabiedrības veidošanā," uzrunā uzsvēris pāvests.

Pāvests Francisks uzsvēris, ka šodien vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīga solidaritāte un kalpošana kopējam labumam. "Novēlu, lai mana vizīte kļūtu par iedrošinājuma avotu visiem labas gribas cilvēkiem, kuri (..) strādā, lai atvieglotu ciešanas brāļiem un māsām, kas dzīvo trūkumā, un lai visos līmeņos veicinātu vienotību un harmoniju sabiedrībā," aicina pāvests.

"Lai arī nāku kā katoliskās baznīcas gans, vēlos apskaut visus un sniegt miera, labas gribas un nākotnes cerības vēsti," teikts pāvesta uzrunā, "visiem jums apliecinu savu tuvību lūgšanās, un sūtu savu svētību. (..) Lai Dievs jūs svētī!"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu