Pasaules produktīvāko biroju interjera noslēpumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Biroja iekārtojums neapšaubāmi ir viens no darbinieku produktivitātes faktoriem – drūmas un vienmuļas telpas strādājošos nomāks un pat padarīs miegainus, bet atraktīvs un mājīgs dizains motivēs darbam. Ne velti pasaules lielākie un produktīvākie uzņēmumi īpaši rūpīgi veido biroju interjerus. Amerikāņu interjera žurnālam “House Beautiful” par produktīvu interjera dizainu stāsta co-working jeb kopstrādes biroju uzņēmuma “WeWork” dizainere Čelsija Kreielšeimere.

Daudzos birojos augi nav standarts, taču tiem ir visai vitāla nozīme

Neatkarīgi no tā, vai augi ir dabiski vai mākslīgi, tiem ir ļoti liela nozīme darbinieku produktivitātes uzlabošanā. Ik dienas birojos cilvēki pavada vairākas stundas, un dabas tuvuma pilsētniekiem īpaši trūkst. Izkārtojot birojos vairākus puķupodus, dabas attēlojumu gleznās un integrējot dabas motīvus interjerā, cilvēki jutīsies mierīgāki un relaksētāki, kas savukārt palīdzēs arī koncentrēties. Tāpat augi spēj filtrēt gaisu, to klātbūtne uzlabo garastāvokli un pat normalizē sirds ritmu.

Foto: Pixabay

Pareizs apgaismojums – produktīvāks darbinieks

Darbam piemērots apgaismojums ir pat izšķirošs faktors, kas ietekmēs darbinieka spēju pastrādāt bez uzmanības novēršanas un acu pārpūles. Gan pārāk spilgta, gan pārāk vāja gaisma var radīt acu pārpūli, kas pēcāk izraisa galvassāpes un sauso acu sindromu. Labākais veids, kā izgaismot biroju, ir vertikālu laukumu izgaismošana, nevis viendabīga apgaismojuma radīšana – nelieli tumšāki laukumi radīs nosacītu ainavas dinamiku, kas palīdzēs novērst acis un tās atpūtināt, skatoties uz tumšākajiem laukumiem. Savukārt galdam un darba zonai ir jābūt apgaismotiem – gaismai uz darba galda jākrīt vertikāli jeb gaismeklim ir jāatrodas tieši virs galda, nevis kādā citā pozīcijā, piemēram, pie sienas, galda priekšpusē vai aizmugurē.

Foto: Unsplash

Galda lampa – ne vienmēr nepieciešama

Dažkārt ir grūti iztēloties darba galdu bez galda lampas, taču efektīvi iekārtotos birojos tās ne vienmēr ir nepieciešamas, tieši pretēji – var traucēt darbam. Galda lampas ir samērā neliels gaismeklis, kas koncentrē apgaismojumu konkrētā punktā. Tas nozīmē, ka galda lampa apgaismos klaviatūru no vienas puses, bet otra puse būs tumšāka, savukārt rokas radīs ēnu, kas savukārt apgrūtinās darbu. Turklāt, ja virs galvas jau ir gaismeklis, galda lampa tikai apžilbinās acis un radīs liekas ēnas. Tieši šā iemesla dēļ galda lampas vairumā biroju nav nepieciešamas. Jāpiebilst gan, ka tikai ar griestu lampām birojs būs viendabīgs, taču efektīvākam biroja dizainam ir būtiski vertikāli izvietotas gaismas slāņi, kas rada piemērotu apgaismojumu darba vietā.

Foto: Unsplash

Sienas krāsa psiholoģiskam komfortam

Arī sienas krāsa ir visai noteicošs faktors darbiniek komfortam. Jo tumšākā krāsā būs sienas, jo vairāk tās sašaurinās telpu. Birojam piemēroti ir gaišie toņi – baltie, gaiši zilie vai gaiši pelēkie. Gaišās krāsas vizuāli paplašinās telpu, liks tai izskatīties vieglai, bet vienlaikus gaišajām sienām būs neitrāls efekts uz darbinieku komfortu birojā.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu