Skat, ar kādiem līdzekļiem Lielbritānijā ķer telefona lietotājus pie stūres (6)

Ingars Tenis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/gpasueast

2018.gada 5.jūlijā Latvijā stājās spēkā izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas par viedierīces, piezīmjdatora vai planšetdatora lietošanu transportlīdzekļa kustības laikā autovadītājam paredz sodu no 25 līdz 100 eiro. Bargākus sodus, kā arī interesantākas pārkāpēju tvarstīšanas metodes tikmēr izmanto policija Lielbritānijā.

Lai gan soda apmērs ir pieaudzis ievērojami, autobraucējus šis fakts, šķiet, būtiski nesatrauc. Lai pārliecinātos, kā tiek ievēroti satiksmes noteikumi un kā paradumus mainījis risks šķirties no 100 eiro par mobilās ierīces lietošanu pie stūres, Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki 21.septembrī Rīgā rīkoja reidu.

Foto: SIPA/Scanpix

Tā rezultāti liecina, ka no kaitīgajiem ieradumiem autovadītājiem atteikties nemaz nav tik viegli. Proti, divu stundu laikā likumsargi pieķēra 40 autovadītājus, kuri lietoja mobilo ierīci, atrodoties pie stūres. Citiem vārdiem - pa pārkāpējam policistu uzmanības lokā nonāca ik pēc trim minūtēm.

Latvija gan nebūt nav vienīgā valsts, kur autovadītāji mēdz vienlaicīgi vienā rokā turēt stūri, bet otrā - telefona klausuli un pļāpāt. Arī, piemēram, Lielbritānijā grēkotāju netrūkst, tādēļ savulaik celts soda apmērs, kas tagad ir 6 soda punkti un 200 sterliņu mārciņas un tiesību zaudēšana, ja tās iegūtas mazāk nekā pirms diviem gadiem, kā arī ieviestas jaunas kontroles un pārkāpēju tvarstīšanas metodes. Precīzāk sakot - metode netrafarēta operatīvā kravas auto veidolā, ko likumsargi laiku pa laikam izmanto, lai izbrauktu uz maģistrālēm un no augšas pavērotu, kas notiek vieglajās mašīnās.

Dienvidvelsas policija norāda, ka tuvākajos divos mēnešos kravas auto atkal izbrauks ielās, lai uzlabotu satiksmes drošību periodā pirms Ziemassvētkiem. Var piebilst, ka kravas mašīnas satiksmes dalībnieku novērošanai Lielbritānijā tiek izmantotas jau sen un ne tikai Dienvidvelsā.

Portāls LSM.lv iepriekš vēstīja, ka 2017.gadā Latvijā autovadītāji par telefona lietošanu pie transporta līdzekļa stūres sodīti vairāk nekā 3400 reizes.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu