"ExpoMilano2015" lieta nonāk tiesā; apsūdzētā neierašanās dēļ sēde atlikta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Starptautiskās izstādes "World Expo 2015" Latvijas paviljona makets, kas tā arī netika īstenots
Starptautiskās izstādes "World Expo 2015" Latvijas paviljona makets, kas tā arī netika īstenots Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar Latvijas nepiedalīšanos starptautiskajā izstādē "ExpoMilano2015" ir ierosinātas divas krimināllietas, vienā no kurām apsūdzēta kāda bijusī Ekonomikas ministrijas (EM) amatpersona, žurnālistiem pastāstīja prokurore Lada Bogojavļenska.

Bogojavļenskas skaidroja, ka šajā lietā par amatpersonas bezdarbību apsūdzība celta kādai nu jau bijušajai EM amatpersonai.

Apsūdzība uzskata, ka valstij nodarīts mantisks zaudējums vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Apsūdzētā amatu prokurore neatklāja, taču apliecināja, ka apsūdzētais nav "zemas kategorijas ierēdnis".

Patlaban prokurore nevarot prognozēt, kad lietu nodos tiesai.

Tikmēr Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien atlika otru saistībā ar izstādi rosināto krimināllietu.

Šajā lietā pēc Krimināllikuma panta par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, apsūdzēts uzņēmējs Ģirts Majors, kurš plašākai sabiedrībai zināms kā festivāla "Positivus" rīkotājs.

Bogojavļenska šodien pēc tiesas sēdes žurnālistiem skaidroja, ka apsūdzības ieskatā uzņēmējs izšķērdējis aptuveni 300 000 eiro.

Prokurore atklāja, ka, apsūdzības ieskatā, uzņēmējs Majors un EM amatpersona savā starpā nav bijuši saistīti, līdz ar to abus tiesās atsevišķi. "Pilnīgi patstāvīgi noziegumi, jo katrs izdarīja savu noziegumu, neskatoties uz to, ko darīja otrs," izteicās prokurore.

Ar Majoru aģentūrai LETA nav izdevies sazināties.

Prokurore Bogojavļenska žurnālistiem skaidroja, ka EM kā cietušais iesniegusi tiesai lūgumu par aresta uzlikšanu komandītsabiedrības "Expo 2015" naudas līdzekļiem, kas atrodas speciālā norēķinu kontā. Kopumā tie ir aptuveni 400 000 eiro. "Tas nozīmē, ka EM nodarītais zaudējums tiks atlīdzināts gadījumā, ja tiesa atzīs apsūdzēto par vainīgu," uzsvēra prokurore.

Šodien bija plānots skatīt tikai EM pieteikto lūgumu, taču tiesas sēde izpalika, jo nebija ieradies apsūdzētais un viņa aizstāvis Aleksandrs Berezins, kurš patlaban uzturas ārvalstīs.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta 26.oktobrī plkst.10. Savukārt krimināllietu pēc būtības plānots sākt skatīt tikai nākamgad martā, skaidroja prokurore.

Jau ziņots, ka 2015.gada aprīlī Ģenerālprokuratūra sāka kriminālprocesu, lai vērtētu amatpersonu rīcību saistībā ar vairāk nekā miljona eiro iztērēšanu un Latvijas nepiedalīšanos izstādē "ExpoMilano". Kriminālprocesa izmeklēšana tika nodota VP. Sākotnēji bija pamatlieta, no kuras tika izdalīts vēl viens kriminālprocess.

EM iepriekš Ģenerālprokuratūrai iesniedza ministrijas dienesta pārbaudes komisijas detalizētu ziņojumu par to, ka Latvijas dalības "ExpoMilano2015" projekta organizēšanā tika pieļauti būtiski pārkāpumi.

Pārbaudes rezultātā tika ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - tika atstādinātas no amata.

Dienesta pārbaudēs komisija konstatējusi, ka projektam par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "ExpoMilano2015" nav nodrošināta atbilstoša un efektīva vadība un nav pietiekami vērtēti Latvijas dalības izstādē "ExpoMilano2015" iespējamie organizācijas modeļi un to riski, kā arī ir konstatēti būtiski trūkumi projektam piešķirtā finansējuma izlietojuma kontrolē.

Komisija konstatējusi arī citus pārkāpumus, tostarp termiņu neievērošanu projekta sākuma fāzē, neatbilstoši veiktus iepirkumus, noslēgtus nekvalitatīvus līgumus un neatbilstošu to izpildes uzraudzību.

Iepriekšminētās darbības nav ļāvušas projektu īstenot sākotnēji paredzēto budžeta izmaksu apjomā, termiņos un kvalitātē, secinājusi komisija.

Starptautiskajai izstādei "World Expo", kas 2015. gadā notika Milānā, gatavojās arī Latvija, ieguldot prāvu finansējumu. Kopumā šim mērķim bija plānots iztērēt 5,6 miljonus eiro, taču līdz izstādei Latvijas stends tā arī netika.

Ar skandālu tika lauzts līgums ar projekta īstenotājiem – uzņēmēja Ģirta Majora vadīto “Expo 2015”, jo tika kavēti termiņi un izrādījās, ka arī ne visi iztērētie līdzekļi bijuši pamatoti. 

2015.gada maijā toreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) paziņoja, ka Ekonomikas ministrija komandītsabiedrībai "Expo 2015" pieprasījusi atdot aptuveni 800 000 eiro, kas izmaksāti saistībā ar gatavošanos dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" Milānā, kurā Latvija tā arī nepiedalījās.

Reizniece-Ozola toreiz norādīja, ka ministrija veikusi rūpīgu finanšu plūsmas analīzi saistībā ar "Expo" projektu, konstatējot, ka

par atsevišķiem darbiem ir maksāts vairākkārt, esot veikta samaksa par darbiem, kas nav notikuši, tāpat esot konstatētas "uzpūstas" cenas, piemēram, par mājaslapas izveidi samaksāti vairāki desmiti tūkstošu eiro, par dzīvesvietu izpēti izstādes norises vietā - aptuveni 30 000 eiro,

tāpat krietni sadārdzinātas cenas esot bijušas par nepieciešamā aprīkojuma izpēti.

Komandītsabiedrības vadītājs Majors 2015.gadā paziņoja, ka komandītsabiedība nesaskata pamatojumu Ekonomikas ministrijas (EM) pieprasījumam par līdzekļu atmaksu.

Komandītsabiedrība 2015.gada aprīlī izvirzīja pretenzijas, norādot, ka EM vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar komandītsabiedrību "Expo 2015" par padarītajiem darbiem Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo". Nesamaksātā summa tobrīd pārsniedza 185 000 eiro.

Valdība 2015.gada gada sākumā lēma, ka Latvija 2015.gadā nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas notika Itālijas pilsētā Milānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu