Klimata pārmaiņas un jūras līmeņa celšanās nākotnē novedīs pie postošākiem cunami

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nesenā zemestrīce un tai sekojošais cunami Indonēzijā prasīja vairāk nekā 1400 cilvēku dzīvības. Klimata pārmaiņu izraisīta jūras līmeņa celšanās nākotnē varētu novest pie ievērojami postošākiem cunami, liecina jaunākie pētījumi.

Zemestrīču ierosināti cunami 2004.gadā nodarīja nopietnus postījumus Indijas okeāna piekrastē, bet 2011.gadā - Japānā. Šā gada septembrī cunami sagrāva ciemus un laupīja vairāk nekā 1400 cilvēku dzīvības Indonēzijā.

VIDEO: Zemestrīces un cunami sekas Indonēzijā

Tikai dažas nedēļas pirms pēdējā postošā cunami zinātnieku grupa publicēja pētījumu, kurā prognozēts, ka klimata pārmaiņu izraisīta jūras līmeņa celšanās rezultātā cunami sekas tuvākajos gados varētu kļūt arvien postošākas, ziņo Vācijas raidorganizācija DW.

"Mūsu pētījums parāda, ka jūras līmeņa celšanās var ievērojami pastiprināt cunami bīstamību, kas nozīmē, ka nākotnē mazākiem cunami būs tikpat lielas negatīvās sekas, kādas pašlaik ir lielajiem cunami," brīdina Virdžīnijas Tehniskās universitātes Ģeozinātnes departamenta zinātnieki.

"Pieticīga jūras līmeņa celšanās par pusmetru divkāršos cunami bīstamību Makao," brīdinoši vēsta pētījuma nosaukums.

Foto: SWNS/ScanPix

"Tāds cunami, kādu piektdien pieredzēja [Indonēzijas pilsēta] Palu, pēc 50 gadiem varētu būt postošāks, jo šajā pasaules daļā ceļas jūras līmenis, tas ir ļoti zemu esošs klajums un tajā vērojama plūdu biežuma paaugstināšanās," norāda Adams Svicers, viens no pētījuma autoriem.

Zinātnieki kādreiz uzskatīja, ka cunami un jūras līmeņa celšanās ir savstarpēji nesaistītas parādības. Lai arī bijuši pētījumi par to, kādu iespaidu jūras līmeņa celšanās atstāj uz piekrastes reģioniem vētru laikā, tikai nedaudzi centušies noskaidrot, kādu lomu šādas klimata pārmaiņu izraisītas parādības spēlē dabas katastrofu gadījumā.

Foto: SWNS/ScanPix

Ar jaunām datormodelēšanas tehnoloģijām aprēķināts, ka teritorijās, kur pašlaik plūdi sākas tikai tad, ja cunami vilnis sasniedz divu līdz trīs metru augstumu, nākotnē tādas pašas sekas izraisīs 1,5 līdz divus metrus augsti viļņi.

Zinātniekiem bažas rada jaunākās prognozes par jūras līmeņa celšanos, kas paredz straujāku līmeņa celšanās tempu, nekā tika domāts pirms tam. Jo vairāk ceļas jūras līmenis, jo biežāk gaidāmi nelieli cunami, bet to sekas - arvien smagākas.

Kā norāda Svicers, apdzīvotās vietās okeāna krastos ir jānodrošina pret plūdu, zemestrīču un cunami postījumiem. Taču, lai no "pastardienas scenārija" izvairītos ilgtermiņā, nepieciešams cīnīties pret klimata pārmaiņām.

"Jūras līmeņa celšanos galvenokārt pastiprina tas, ka lietojam fosilos kurināmos un nepārtraukti ražojam oglekļa dioksīdu," viņš norāda. "Šīs lietas nav nošķiramas viena no otras, tās ir saistītas."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu