Igaunijas premjers: Mēs neatbalstām mazo valstu lomas samazināšanu Eiropas Savienībā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass
Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass Foto: Paula Čurkste / LETA

Igaunija neatbalsta Eiropas Savienības (ES) reorganizāciju, kas samazinātu mazo dalībvalstu lomu, trešdien Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē uzsvēris Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

"Gribu atsaukties uz mūsu bijušo prezidentu Lennartu Meri, kas teicis, ka mazās valstis ir kā līme, kā cements Eiropas ēkā. Tādēļ ļaujiet man diezgan atturīgi uzlūkot vērienīgu Eiropas institucionālo reorganizāciju, kas samazinātu mazo valstu lomu mūsu kopīgajās institūcijās," viņš norādījis savā runā, kas bija veltīta ES nākotnei.

Kā uzsvēris Ratass, Eiropas lielākais spēks slēpjas tieši tās daudzveidībā.

"Mazāka daudzveidība nozīmētu mazāk Eiropas," viņš brīdinājis. "Būt eiropietim - tas bagātina mūsu identitāti ar jauniem slāņiem. Nekas to neapliecina labāk kā mazo valstu likteņi Eiropas ģimenē."

"ES nedrīkst pieņemt par pašsaprotamu, ka mūsu vērtības un intereses ir aizsargātas. Mums jāiestājas par tām kopīgiem spēkiem, jo no tā, kādu ietekmi mēs atstāsim uz pārējo pasauli, būs atkarīga mūsu nākotne. Eiropas Savienībai aktīvi jāaizstāv savi pilsoņi un dalībvalstis, bet arī pilsoņiem un dalībvalstīm jāiestājas par Eiropas Savienību," norādījis Igaunijas valdības vadītājs.

Trešdienas rītā Ratass tikās ar EP priekšsēdētāju Antonio Tajāni, pēc tam uzrunāja Eiropas Parlamentu un piedalījās debatēs ar EP deputātiem un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru.

ES nākotnes apspriešanā Eiropas Parlamentā pirms Igaunijas premjerministra piedalījušies deviņi bloka dalībvalstu vai to valdību vadītāji - Īrijas premjers Leo Varadkars, Horvātijas premjers Andrejs Plenkovičs, Portugāles premjers Antoniu Košta, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels, Luksemburgas premjers Ksavjē Betels, Nīderlandes premjers Marks Rite, Polijas premjers Mateušs Moraveckis un Grieķijas premjers Aleksis Ciprs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu