Žanu Marī Lepēnu tiesā par homofobiskiem izteikumiem (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas galēji labējais politiķis Žans Marī Lepēns
Francijas galēji labējais politiķis Žans Marī Lepēns Foto: Reuters/ScanPix

Francijas galēji labējais politiķis Žans Marī Lepēns no trešdienas tiek tiesāts par homofobiskiem izteikumiem, tostarp par policistu geju, kurš pērn tika nošauts džihādista uzbrukumā. 90 gadus vecais Lepēns, kurš nodibināja galēji labējo partiju "Nacionālā fronte", ir vairākkārt bijis notiesāts par ksenofobiskiem un antisemītiskiem izteikumiem.

Šoreiz viņš tiek tiesāts par trim atsevišķiem paziņojumiem, kurus sūdzētāji uzskata par homofobiskiem.

Domājams, ka Lepēns tiks tiesāts aizmuguriski, jo viņš 25.septembrī tika hospitalizēts uz medicīnisku "novērošanu".

Vienā no šiem paziņojumiem Lepēns izteicās, ka 2017.gada aprīlī Parīzē nošautā policista Ksavjē Žiželē homoseksuālajam partnerim Etjēnam Kardilesam nevajadzēja tik brīvi runāt par savu mīlestību Žiželē piemiņas ceremonijā.

"Es domāju, ka šo ģimenes iezīmi nevajadzēja laist tuvumā šādai ceremonijai, kurai būtu nācis par labu lielāks diskrētums," Lepēns toreiz ierakstīja savā blogā.

Žiželē tika nošauts Parīzes Elizejas laukos, pildot dienesta pienākumus. Uzbrucēju nošāva policija.

Kardiless, kurš vēlāk tika salaulāts ar Žiželē pēcnāves ceremonijā, aizkustinoši raksturoja viņu piemiņas ceremonijā, kuru vadīja toreizējais valsts prezidents Fransuā Olands.

Lepēns ir iesūdzēts arī par to, ka 2016.gadā laikrakstam "Le Figaro" bija pateicis, ka "homoseksuāļi ir kā sāls zupā. Ja tās nepietiek, tā ir nedaudz pliekana; kad tās ir par daudz, tā nav ēdama".

Tiesā arī tiks izskatīta sūdzība par to, ka Lepēns savā blogā ievietotā video 2016.gadā izteicis pieņēmumu par saistību starp homoseksualitāti un pedofiliju.

Kampaņas grupa pret homofobisku un seksisku diskrimināciju "Mousse" ierosināja lietu pret Lepēnu par pēdējiem diviem izteikumiem, raksturojot tos kā "nepieņemamu provokāciju uz naidu".

Lepēna advokāts februārī paziņoja, ka Lepēnam nav "nekas pret homoseksuāļiem", un piebilda, ka "viņš pretendē uz savām tiesībām paust viedokli".

Lepēns ir neatkarīgs Eiropas Parlamenta deputāts, kopš 2015.gadā viņu no Nacionālās frontes izslēdza tās tagadējā līdere – viņa meita Marina Lepēna.

Marina Lepēna, kas cenšas atbrīvot partiju no antisemītisma un rasisma reputācijas, paziņoja, ka tēvs vairs nav vēlams tajā pēc izteikumiem, ka nacistu gāzes kameras bijusi tikai vēstures "detaļa".

Lepēns, kurš piecreiz kandidējis Francijas prezidenta vēlēšanās, 2011.gadā nodeva partijas vadību savai meitai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu