Rīgas ostā gadu nostāvējušā konteinerā atklāj 24 528 viltotus "Nike" apavu pārus (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kastes ar 24 528 pāriem viltotu "Nike" sporta apavu, kurus Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde atklāja veicot kontroles pasākumus Rīgas brīvostā.
Kastes ar 24 528 pāriem viltotu "Nike" sporta apavu, kurus Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde atklāja veicot kontroles pasākumus Rīgas brīvostā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kontroles pasākumus Rīgas brīvostā, divos konteineros atklāja lielu daudzumu - 24 528 - viltotu sporta apavu ar "Nike" preču zīmi, informēja VID.

Konteineri bija ievesti no Ķīnas. Preču zīmes īpašniekam novērstais kaitējums ir aptuveni 2,93 miljoni eiro.

Veicot muitas kontroli diviem konteineriem ar apavu kravām, VID muitas darbinieki atklājuši, ka konteineros atrodas sporta apavi. Dažās kastēs bija apavi bez zīmola un nosaukuma, bet lielais vairums - sporta apavu ar "Nike" zīmolu, kuriem bija saskatāmas iespējama viltojuma pazīmes. Lai pārliecinātos, vai aizdomas par iespējamo viltojumu ir pamatotas, "Nike" preču zīmes pārstāvim lūgts sniegt atzinumu.

Ar pagājušajā nedēļā saņemto preču zīmes "Nike" īpašnieka pilnvarotā pārstāvja atzinumu preces ir atzītas par kontrafaktām jeb viltotām, jo preču zīmes uz apaviem norādītas bez preču zīmju īpašnieka atļaujas. Tādējādi tas ir intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpums.

Kopumā abos konteineros bija 24 528 pāri viltotu apavu ar "Nike" preču zīmēm. Pēc preču zīmes "Nike" īpašnieka pilnvarotā pārstāvja sniegtās informācijas, kopējais novērstais mantiskais kaitējums uzņēmumam "Nike Innovate C.V." atbilstoši oriģinālo preču vērtībai ir aptuveni 2,93 miljoni eiro.

VID Muitas pārvaldes Riska vadības daļas pārstāvis Andis Stinka ceturtdien žurnālistiem pastāstīja, ka šie konteineri ar viltotajiem apaviem tika nosūtīti no Ķīnas pilsētas Guančžou un Rīgas brīvostā tika saņemti 2016.gada decembrī.

"Vairāk nekā gadu konteineri glabājās brīvostas teritorijā, taču preču saņēmējs uz šo kravu nepieteicās. Beidzot kravas pārvadātājs pieteica šos konteinerus muitas kontrolei un tādējādi tika atklāts viltojums," stāstīja Stinka.

Viņš norādīja, ka par kravas saņēmējiem bija norādītas divas kontaktpersonas Krievijā - Maskavā un Saratovā. "Iespējams, ka saņēmējiem bija bail kravu saņemt, lai netiktu pieķerti. Grūti pateikt, vai šī krava bija domāta Krievijas tirgum, vai arī tā būtu varējusi nonākt apritē Latvijas tirgū. Arī tad, ja saņēmēji uz kravu būtu pieteikušies, tai būtu veikta muitas kontrole un viltojums tiktu atklāts," sacīja Stinka.

Muitas pārstāvis norādīja, ka viltotā krava tiks mehanizēti iznīcināta kādā atkritumu pārstrādes uzņēmumā un tas varētu notikt aptuveni mēneša laikā.

"Informācija par viltotu preču sūtījumiem tiek apkopota Eiropas Savienības (ES) līmenī un Eiropas Komisija nosūta šo informāciju Ķīnas atbildīgajiem dienestiem. Iespējams, ka pēc tam Ķīnā sekos kādas darbības pret šo viltojumu ražotāju," skaidroja Stinka. Viņš piebilda, ka Latvijā gan nekādas procesuālās darbības nesekos, jo Administratīvo pārkāpumu kodekss, kā arī Krimināllikums varētu tikt piemērots tikai tad, ja saņēmējs būtu pieteicis šo kravu muitas kontrolei.

Šogad muita ir atklājusi kopumā 42 000 pāru viltotu "Nike" apavu, jo arī šogad martā, veicot kontroles pasākumus Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā, muitas amatpersonas konstatēja 17 472 viltotu apavu pāru ar "Nike" preču zīmēm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu