Ārkārtas situācijā ārvalstīs nonākušajiem plānots apmaksāt arī ar izceļošanu saistītos izdevumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārkārtas situācijā ārvalstīs nonākušai personai turpmāk plānots apmaksāt arī ar izceļošanas formalitātēm saistītos izdevumus un izdevumus, kas nepieciešami, lai novērstu personas dzīvības un veselības apdraudējumu, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā noteikumu projekta, kas iesniegts izskatīšanai valdībā.

Noteikumu projekta "Atmaksājamās materiālās palīdzības piešķiršanas un atmaksas kārtība" anotācijā skaidrots, ka noteikumu projekts izstrādāts, lai atbilstoši Konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu likuma deleģējumam regulētu ārkārtas situācijā ārvalstīs nonākušai personai sniedzamās atmaksājamās materiālas palīdzības piešķiršanu un atmaksu valsts budžetā.

Līdztekus noteikumu projektā noteikts, kā šāda veida palīdzība tiek sniegta nepārstāvētam Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pilsonim, kā arī atmaksāta citai ES dalībvalstij, kura ir to sniegusi Latvijas aizsardzībā esošai personai.

Noteikumu projekts precizē izdevumus, kuru segšanai tiek piešķirti atmaksājamās materiālās palīdzības līdzekļi, līdz ar ceļa izdevumiem nosaucot arī ar izceļošanas formalitātēm saistītos izdevumus un izdevumus, kas ir nepieciešami, lai novērstu personas dzīvības un veselības apdraudējumu. Līdzšinējais formulējums tieši neiekļāva ar izceļošanas formalitātēm saistītos izdevumus, tomēr bieži vien personas, kuras vēršas pēc šādas palīdzības, ir jau pārkāpušas arī uzturēšanās valsts imigrācijas noteikumus un nevar atstāt valsti pirms attiecīga soda samaksas, kam tām nav nepieciešamo līdzekļu.

Tāpat izmaiņas paredz, ka tiek atcelts līdzšinējais atmaksājamās materiālās palīdzības apjoma ierobežojums 2850 eiro apmērā. ĀM skaidro, ka Latvijas valstspiederīgie nereti atgriežas Latvijā no citiem kontinentiem, no kuriem ceļa izdevumi pārsniedz minēto ierobežojumu. Līdz šim ministrijas praksē nav bijuši gadījumi, kad būtu pārsniegts Ministru kabineta noteikumos iekļautais maksimālais atmaksājamās materiālās palīdzības apjoms. Katru gadu ir apmēram divi līdz trīs gadījumi, kad personai ir jāuzkavējas ārvalstī līdz brīdim, kad ir pieejamas lētākas avio biļetes, tādējādi radot risku pārkāpt imigrācijas noteikumus vai radīt citu personas apdraudējumu.

Līdztekus piešķiramā atmaksājamās materiālās palīdzības summas limita atcelšanai ir noteikti arī vairāki tās apjomu ierobežojoši nosacījumi, kas līdzsvaros vai pat samazinās kopējos izdevumus, norāda ĀM. Noteikti atmaksājamās materiālās palīdzības piešķiršanas principi, primāri izmantojot pieejamos bezmaksas pakalpojumus vai izvēloties zemākas cenas pakalpojumus, kā arī atmaksājamā materiālā palīdzība netiek izsniegta tādu pakalpojumu apmaksai, kas ir pieejami arī bez maksas. Kā skaidro ministrijā, ikdienas konsulārajā darbā nākas saskarties ar personu prasībām pēc paaugstināta ceļošanas komforta līmeņa, ko šāds regulējums novērš.

Tāpat noteikts, ka iespējamā galamērķa valsts noteikta ne vien personas pilsonības valsts, bet arī personas dzīvesvietas valsts. Bieži vien personas patstāvīgi nedzīvo to pilsonības valstī, tajā skaitā ievērojams skaits Latvijas aizsardzībā esošu personu dzīvo ārvalstīs, kur uzturas arī visi viņu tuvinieki un atbalsta personas. Vienlaikus ir pagarināti atmaksājamās materiālās palīdzības atmaksas termiņi no trīs mēnešiem (ar pagarinājuma iespēju par vēl trīs mēnešiem) līdz sešiem mēnešiem (summām virs 300 eiro, ar pagarinājuma iespēju par vēl sešiem mēnešiem). Tāpat tiek precizēti atmaksājamās materiālās palīdzības piešķiršanas gadījumi.

Izmaiņas arī nosaka, ka atmaksājamā materiālā palīdzība var tikt piešķirta ne vien Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, bezvalstniekiem un personām, kas Latvijā ieguvušas bēgļa vai alternatīvo statusu, bet arī citu ES dalībvalstu nepārstāvētiem pilsoņiem. Tāpat paredzēts, ka ES dalībvalsts pilsoņi var saņemt atmaksājamo materiālo palīdzību arī to ģimenes locekļu, kas ir trešās valsts pilsoņi un ceļo kopā ar tiem, vajadzībām.

Vienlaikus arī noteikts - ja dalībvalstij, kura sniegusi palīdzību Latvijas aizsardzībā esošai personai aizturēšanas vai apcietinājuma gadījumā, radušās neparasti lielas un pamatotas izmaksas saistībā ar ceļu, uzturēšanos vai tulkošanu, atmaksa tiek veikta no valsts budžeta līdzekļiem atmaksājamās materiālās palīdzības nodrošināšanai.

Noteikumu projektā arī noteikta kārtība, kādā Latvija pieprasa un saņem atmaksātos finanšu līdzekļus par atmaksājamo materiālo palīdzību, kas sniegta kādas citas ES dalībvalsts pilsonim.

Valdība noteikumu projektu skatīs 9.oktobra sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu