Einšteins Dievu dēvēja par cilvēka vājuma produktu, bet Bībeli - par primitīvām leģendām (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Ņujorkā tiks izsolīta Alberta Einšteina vēstule, kurā nopelniem bagātais fiziķis Dievu nosauc par cilvēka vājuma rezultātu, bet Bībeli vien par primitīvu leģendu apkopojumu. Gadu pirms Einšteina nāves 1955. gadā rakstīto vēstuli plānots pārdot par vienu līdz pusotru miljonu dolāru lielu summu.

“Vārds Dievs man ir nekas cits kā cilvēka vājuma ekspresija un produkts, bet Bībele – ievērojamu, tomēr visai primitīvu leģendu apkopojums. Nekāda interpretācija, vienalga, cik smalka, nemainīs manas domas,” Einšteins rakstīja vēstulē.

Kā vēsta izdevums "Newsweek", vēstuli Einšteins bija adresējis filozofam Erikam Gutkindam (Eric Gutkind), atbildot uz viņa grāmatu “Choose Life: The Biblical Call to Revolt”. Vēstule kopā ar grāmatā paustajām idejām sniedz izvērstāko ieskatu Einšteina reliģiskajā pārliecībā. Zināms, ka Einšteinam, kura relativitātes teorija joprojām ir  viens no modernās fizikas pīlāriem, bija ebreju saknes, tomēr Dievam viņš neticēja, kaut arī par ateistu nekad sevi nepasludināja.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Kādā citā vēstulē, kas rakstīta desmit gadus agrāk, Einšteins rakstīja: “Es atkārtoti saku, ka ideja par personificētu Dievu ir bērnišķīga. Jūs varat mani dēvēt par agnostiķi tāpēc, ka es neatbalstu ateistu uzskatus un agresivitāti... Es dodu priekšroku pazemīgai attieksmei pret mūsu intelektuālajām dabas un mūsu pašu izpratnes spējām.”

Gutkindam adresētajā vēstulē Einšteins raksta, cik ļoti līdzīga ir viņu abu domāšana. Viņš raksta, ka ebreju reliģija ir “tāda pati kā visas reliģijas”, jo tā ir “primitīvas māņticības inkarnācija [..] Pēc Einšteina domām “ebreji nav labāki par jebkuru citu cilvēku grupu”.

Vēstuli Einšteins noslēdz ar cieņas izrādīšanu Gutkindam un tā veiktajam darbam.

Izsole norisināsies 4. decembrī Ņujorkā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu