Dramatiskā astronautu atgriešanās uz Zemes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau ziņots, ka abu astronautu dzīvībām pēc raķetes “Sojuz” dramatiskās avārijas nosēšanās briesmas vairs nedraud, pateicoties glābšanas komandām, kas ātri noskaidroja nolaišanās vietu Kazahstānas stepē un veiksmīgi nogādāja amerikāņu astronautu un krievu kosmonautu drošībā.

Kā vēsta “Reuters”, avārijas situācija sākās īsi pēc raķetes pacelšanās no Kazahstānā esošā Baikaonuras kosmodroma, kad atdalījās raķetes pirmais un otrais posms.

“Tas mums vēlreiz atgādināja, ka šis ir bīstams bizness,” komentēja NASA pārstāvis Reids Vaizmens (Reid Wiseman).

Abi astronauti, amerikānis Niks Heigs un krievs Aleksejs Ovčiņins, uz Zemes nolaidās “Sojuz” avārijas kapsulā, kas atdalījās no bojātās raķetes un Zemi sasniedza līgani, ar vairāku izpletņu palīdzību.

Kad kapsula tuvojās zemei, sacēlās pamatīgi smilšu mākoņi. Kapsulai vajadzēja 34 minūtes, lai sasniegtu zemi pēc atdalīšanās no raķetes. Kad tā bija nonākusi uz zemes, glābēji, to skaitā izpletņlēcēji, helikopteri un sauszemes transportlīdzekļi, steidzās uz nolaišanās vietu, lai noskaidrotu, vai ar astronautiem viss ir kārtībā.

Video no raķetes iekšienes ir iespējams vērot, kā astronauti avārijas brīdī tiek spēcīgi kratīti, tomēr vēlākajās fotogrāfijās ir redzams, ka astronauti nav cietuši un žurnālistiem pat uzsmaida.

Pēc avārijas Maskava nekavējoties apturēja visas plānotās kosmosa misijas, kā arī tika sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu avārijas cēloņus, vēstīts izdevumā “RIA”.

Abi astronauti bija ceļā uz Starptautisko kosmosa staciju, lai nomainītu tajā esošos trīs astronautus - vācu, krievu un amerikāņu. Tagad šie astronauti tur būs iesprostoti vismaz līdz janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu