Baznīcas pedofilijas skandāls Polijā: pēc atmaskojošas filmas savos stāstos dalās upuri (3)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Katoļticīgajā Polijā par kases grāvēju kļuvusi filma "Kler" ("Garīdzniecība"), kuras popularitāte pamudinājusi simtiem cilvēku publiski atklāt, kādus pāridarījumus viņi pagātnē pieredzējuši no katoļu garīdznieku puses, vēsta "The Guardian". Pēdējā laikā katoļu baznīcu visā pasaulē satricinājuši plaši pedofilijas skandāli.

Uz patiesiem notikumiem balstītajā filmā katoļu garīdznieki attēloti kā korumpēti, iedzert mīloši laulības pārkāpēji un pedofili. Režisora Vojceha Smažovska filma izraisījusi plašas diskusijas sabiedrībā.

Kinolentē izmantots upuru stāstītais. Filmas varoņu vidū ir mācītājs-alkoholiķis, kurš savai mīļākajai liek veikt abortu, maza zēna seksuālā izmantošanā apsūdzēts mācītājs, augsta ranga garīdznieks, kurš nodarbojas ar korupciju un izspiešanu, kā arī rupjš arhibīskaps, kurš diriģē slepenus "darījumus" ar vietējiem politiķiem un noziedzīgajiem grupējumiem. Uz viņu darbībām noraugās pasīva un lētticīga sabiedrība, kas filmā attēlota kā līdzvainīga.

Pirmajā nedēļas nogalē pēc iznākšanas filma pārspēja Polijas kases ieņēmumu rekordus. Septembra beigās uz ekrāniem iznākušo filmu redzējuši jau gandrīz trīs miljoni cilvēku.

Kinolente nāca klajā neilgi pēc nozīmīga tiesas lēmuma Poznaņā lietā par tolaik 13 gadus vecu meiteni, ko nolaupīja un desmit mēnešu garumā izmantoja reliģiska ordeņa mācītājs. No ordeņa tiks piedzīti simtiem tūkstoši eiro. Mācītājs tika apcietināts 2008.gadā un izcieta četru gadu cietumsodu, taču no ordeņa tika atskaitīts tikai pērn.

Vairāki poļu garīdznieki un viņu atbalstītāji uz filmas iznākšanu reaģējuši ar dusmām, tomēr vairums baznīcas pārstāvju par to klusē. 

Tomēr Opoles bīskaps Andžejs Čaja pirms nedēļas savai draudzei nolasīja vēstuli, kurā "lūdz Dieva žēlastību un īpaši Dieva svētību visiem tiem, kas mūsu dēļ cieš". Viņš apsolīja publiskot informāciju par noziegumiem. Taču Polijas mediji vēsta, ka daudzi mācītāji viņa bīskapijā atsakoties publiski lasīt vēstuli vai arī lasa to, izlaižot atsauces uz pedofilijas skandālu, tai skaitā aicinājumus upuriem pieteikties.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu