Bendžamins Franklins un bīstamākais mūzikas instruments vēsturē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

1761. gadā Bendžamins Franklins apmeklēja koncertu Londonā un izdzirdēja, kā kāds mūziķis spēlē ar ūdeni pildītu vīna glāžu komplektu. Franklins bija ārkārtīgi sajūsmināts, tomēr arī noraizējies – instruments skanēja skaisti, tomēr izskatījās nedrošs. Viena nejauša kustība, un glāzes nokristu un saplīstu. Tieši tāpēc viņš nolēma radīt alternatīvu dizainu šim instrumentam, rezultātā izveidojot uz metāla stieņa rotējošu stikla bļodu virkni jeb “stikla harmoniku”. Šis instruments kļuva tik populārs, ka pat Mocarts īpaši tam komponēja mūziku. Tomēr tad “stikla harmonika” sāka nogalināt cilvēkus.

Tā vismaz apgalvoja ārsti, jo dažus desmitus gadu pirms šā instrumenta izgudrošanas zinātnieki bija izpētījuši, kā darbojas dzirdes nervi, un sāka brīdināt cilvēkus, ka pārspīlēšana ar mūzikas klausīšanos, tāpat kā pārāk liels kafijas vai tējas daudzums, var kaitēt nerviem, izraisot galvassāpes, ģīboņus un citas veselības problēmas, rakstīts izdevumā “Mental Floss”.

Bendžamins Franklins
Bendžamins Franklins Foto: Wikimedia Commons

Šāda rakstura bailes nebija nekāds jaunums, proti, jau Platons Senajā Grieķijā ieteica aizliegt dažus mūzikas toņus, jo “novitātes mūzikā [..] apdraud sabiedrības struktūras.”

Savukārt romiešu retors Kvintiliāns reiz minēja, ka kāda mūzikas instrumenta tembrs var “atbrīvot dvēseli no visa tās spara.”

Iestājoties 19. gadsimtam, šāda veida bailes no mūzikas kļūt par ikdienu – mūziku sāka vainot histērijā, pārāk agrās menstruācijās, homoseksualitātē un pat nāvē. Piemēram 1837. gadā laikrakstā “Penny Satirist” tika ziņots par kādu sievieti, kura mirusi pārāk ilgas mūzikas klausīšanās dēļ.

Fobijas attīstības posmā ne no viena instrumenta nebaidījās tik ļoti kā no Franklina harmonikām. Kritiķi stāstīja, ka tās pārāk spēcīgi stimulē smadzenes; mūziķiem izraisa reiboņus, halucinācijas un paralīzi. 1799. gadā ārsts Entonijs Villihs paziņoja, ka šis instruments ir jāaizliedz, jo tas izraisa nervu vājumu. 1808. gadā cilvēki ticēja, ka mūziķe Marianne Kiršgesnera mirusi tieši harmoniku dēļ. Daži zinātnieki pat paziņoja, ka šā instrumenta izdotās skaņas var cilvēku novest līdz pašnāvībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu