Jauns pētījums: bērniem jāļauj uzaugt grāmatu pilnās mājās (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēki, kuri pērk vairāk grāmatu, nekā spēj izlasīt, tagad savu atkarību var attaisnot zinātniski, proti, jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēkiem, kuri uzauguši ar grāmatām pilnās mājās, vēlāk ir labāka izpratne par izlasīto, kā arī augstākas matemātiskās un digitālās komunikācijas spējas.

Tomēr cik daudz grāmatu jābūt, lai bērns gūtu no tām labumu? Vairāk par 80, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Social Science Research”.

Tiem bērniem, kuriem mājās bija 80 vai vairāk grāmatu, bija labākas efektīvās lasīšanas spējas, proti, tie spēja labāk apstrādāt izlasīto informāciju un efektīvi likt to lietā vēlāk, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Šī spēja pieaug likumsakarīgi ar grāmatu skaita pieaugumu līdz 350 grāmatām, bet tad apstājas.

Pētījums ir balstīts uz visaptverošām aptaujām, kas veiktas 2011. un 2015. gadā. Visi aptaujātie bija 25 līdz 65 gadus veci dažādu pasaules valstu iedzīvotāji.

Vispirms tiem bija jāatklāj, cik daudz grāmatu tiem bijis mājās 16 gadu vecumā, bet pēc tam tika pārbaudīta visu dalībnieku lasīšanas efektivitāte, matemātisku konceptu sapratne un spēja izmantot digitālās tehnoloģijas kā komunikācijas rīkus. Rezultātā atklājās, ka pastāv pozitīva korelācija starp šīm spējām un grāmatu daudzumu mājās.

“Uzaugšana mājās, kurās ir mājas bibliotēka, vēlāk palielina cilvēka spējas dažādās jomās,” rakstīts pētījumā.

Mājas bibliotēka palielina bērna zināšanas un spējas tikpat ļoti, cik vecāku izglītības līmenis un nodarbošanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu