Vezuva izvirdums Pompejos, iespējams, norisinājās pavisam citā laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zumapress/Scapix

Eksperti paziņojuši, ka Vezuva izvirdums, kas nopostīja Pompejus, iespējams, norisinājās divus mēnešus vēlāk, nekā uzskatīts iepriekš, vēsta ārvalstu mediji.

Vēsturnieki tradicionāli šo katastrofu datēja ar mūsu ēras 79. gada 24. augustu, tomēr kāds uzraksts uz sienas, kas atrasts neseno izrakumu laikā, liecina, ka izvirdums norisinājies oktobra otrajā pusē.

Ar kokogles gabalu rakstītais uzraksts atradās uz kādas mājas sienas, kas, šķiet, īsi pirms izvirduma tika renovēta.

Uz sienas rakstīts “XVI K Nov”, kas nozīmē 16. dienu pirms novembra kalendām jeb pēc modernā kalendāra – 17. oktobri. Tā kā māja bija renovācijas procesā, šo uzrakstu bija plānots ātri vien aizklāt ar apmetumu. Maz ticams, ka tas tur atradies no iepriekšējā gada oktobra, jo uzraksts ar ogli nebūtu tik ilgi saglabājies.

Par izvirdumu 24. augustā vēsta Plīnijs Jaunākais, kurš pieredzēja katastrofu un divās vēstulēs par to rakstīja savam draugam, vēsturniekam Tacitam 30 gadu vēlāk.

To, ka izvirdums, iespējams, norisinājies rudenī, apliecina arī izrakumos atrastās ogas, kas nogatavojas tikai rudenī, kā arī uzietās apsildes krāsnis.

Arheologi lēš, ka patiesais Vezuva izvirduma datums varētu būt 24. oktobris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu