"Atved uz mājām prostitūtas, tās viņus sazāļo, nozog dokumentus, ieročus" (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krievija
Krievija Foto: AP/Scanpix

“Paši “grušņiki” saka, ka izlūkdienests degradējas kopā ar visu valsti. Militāro izlūku sagatavotības līmenis ir krities, daudz ir tādu, kurus paņem pazīšanās pēc, – radinieki, biznesmeņu bērni, kuri vienkārši nopērk sev šo vietu. Tāpēc par vadītājiem kļūst nekompetenti cilvēki,” intervijā LTV raidījumam “de facto” atklāj žurnālists Sergejs Kaņevs.

Kaņevs ir viens no cilvēkiem, kas palīdzēja pierādīt, ka divi vīrieši, ko Lielbritānijas varas iestādēs tur aizdomās par Skripaļu ģimenes indēšanu, tiešām ir Krievijas militārā izlūkdienesta jeb GRU virsnieki. Pirms kāda laiku Kaņevu brīdināja par iespējamu provokāciju – kāds paziņa no tiesībsargājošām iestādēm pastāstīja, ka žurnālistu plāno apsūdzēt uzbrukuma plānošanā pret Vladimiru Putinu. Kaņevs bija spiests pāris dienu laikā sakravāt mantas un apjomīgo arhīvu un aizbēgt no Krievijas. LTV raidījums “de facto” atzīmē - vietu, kur ar Latvijas Televīziju piekritis tikties Sergejs Kanevs, atklāt nedrīkst. Tik vien to, ka tā ir vienā no Baltijas valstīm.

Gan Kaņevs, gan arī pētījumu centrs “Bellingcat” un Krievijas medijs “The Insider” savus pētījumus balstījuši uz nopludinātām datu bāzēm – Krievijas pasu, Krievijas ceļu un satiksmes biroja, Krievijas iedzīvotāju reģistra datu bāzi. Tās, piemēram, demonstrēja, ka abu GRU virsnieku pieraksta adreses bija saistītas ar izlūkdienestiem.

“Maskavā ir vairāki tirgus plači, kur atklāti šīs datu bāzes tiek tirgotas. Bet pasakiet, kurš tās datu bāzes atnes? Tie paši “menti,” “FSBšniki”, federālā apsardzes dienesta darbinieki. Mans secinājums – tur ir liels bardaks un nolaidība. Militārie izlūki tiek regulāri atmaskoti, atved uz mājām prostitūtas, tās viņus sazāļo un nozog dokumentus, naudu, ieročus. Izlūki kaujas, staigā apkārt piedzērušies, restorānos aizmirst portfeļus ar dokumentiem,” stāsta Kaņevs.

Kaņevam izdevies uzzināt, kāpēc izgāzās GRU operācija aprīlī, kad Nīderlandes drošības dienesti spēja aizturēt ar GRU saistītus hakerus, kas ar diplomātiskajam pasēm ieradās Holandē un gatavojās iebrukt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā.

“Runā, ka visā ir vainojams Skripaļu lietas [aģenta] Čepigas kursabiedrs – pulkvedis Bahtins. Viņš dienēja zem Krievijas vēstniecības Nīderlandē jumta – kā 2. sekretārs. It kā viņš pa telefonu atklāti apsprieda visas plānotā hakeru uzbrukuma detaļas. Nīderlandes pretizlūkošanas dienests viņu noklausījās, un, kad šie darboņi ieradās, viņus jau gaidīja un paņēma. Viens aizturēšanas brīdī mēģināja sadauzīt telefonu. Tie paši darboņi, cik saprotams, Šveicē uzlauzuši antidopinga aģentūras datu bāzi, runā, ka bijuši Riodežaneiro un Olimpisko spēļu laikā uzlauzuši starptautiskās olimpiskās komitejas datu bāzi. Visur izdevies izsprukt līdz šim,” atklāj Kaņevs.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu