Austrijas kanclers kritizē Itālijas budžeta plānus (1)

LETA/APA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs Foto: AFP/SCANPIX

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs un šīs valsts finanšu ministrs Hartvigs Legers asi kritizējuši Itālijas budžeta plānus, Kurcam norādot, ka Austrija nav gatava segt citu valstu parādsaistības.

Savā pirmdien izplatītajā paziņojumā Kurcs uzsver, ka Eiropas Savienībai (ES) nepieciešams pierādīt, ka tā ir mācījusies no Grieķijas krīzes.

Ja Itālijas valdība nemainīs savu budžeta plānu, tad Eiropas Komisijai (EK) vajadzētu to noraidīt, uzskata kanclers.

Arī Legers izteicis brīdinājumu Itālijai, sakot, ka Romai vajadzētu ievērot ES prasības.

Jau ziņots, ka pagājušajā pirmdienā Roma iesniedza Eiropas Komisijai (EK) apstiprināšanai 2019.gada budžeta projektu, kurā izklāstīti plāni palielināt valsts izdevumus un pārtraukt pēdējo gadu taupības pasākumus, neskatoties uz brīdinājumu par budžeta deficītu.

Itālijas valdība paredzējusi, ka budžeta deficīts nākamgad veidos 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), krietni pārsniedzot 0,8%, ko bija prognozējusi iepriekšējā valdība.

Pēc valdības ieceres, 2020.gadā deficītam vajadzētu samazināties līdz 2,1%, bet 2021. gadā - līdz 1,8%.

EK norāda, ka Itālijai nepieciešams samazināt budžeta deficītu, lai sāktu samazināt tās apjomīgās parādsaistības, kas jau tagad pārsniedz 130% no IKP un ir krietni virs ES noteiktā 60% limita.

Šis budžeta projekts izraisījis bargu ES augsto ekonomikas amatpersonu kritiku. Tās Romai nosūtījušas vēstuli, kurā šie plāni raksturoti kā vēl nebijuši, un brīdināts, ka Brisele varētu arī šo budžetu noraidīt.

Vēstulē EK viceprezidents Valdis Dombrovskis un ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī norādījuši, ka Itālijas 2019.gada budžeta projekts neatbilst ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Tas nozīmē, ka Brisele var noraidīt Itālijas budžeta likumprojektu un nosūtīt to atpakaļ pārskatīšanai, kas būtu pirmais šāds gadījums ES.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu