Pētījums: vismaz pieci no Nāves jūras tīstokļiem ir viltoti (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bībeles muzejā izstādītie Nāves jūras tīstokļi
Bībeles muzejā izstādītie Nāves jūras tīstokļi Foto: AFP / Scanpix

Neatkarīgā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka vismaz pieci no 16 Nāves jūras tīstokļiem, kas glabājas Bībeles muzejā Vašingtonā, ir viltoti.

Kā vēstīts Bībeles muzeja mājaslapā publicētajā relīzē, par spīti tīstokļu mīklainajai izcelsmei muzejs tos bija izstādījis publiskai apskatei, tomēr piecus no tiem eksperti nolēma nosūtīt uz Berlīni pārbaudei un analīzei.

Foto: AFP / Scanpix

Rezultātā izrādījās, ka šo piecu fragmentu raksturīpašības neatbilst antīkai izcelsmei, proti, tie nav 2000 gadu seni rokraksti, bet gan krietni nesenāki viltojumi. Muzeja pārstāvji paziņojuši, ka šie pieci tīstokļi vairs nebūs publiski apskatāmi.

Nāves jūras tīstokļi ir senākie Bībeles Vecās Derības pieraksti. Simtiem ruļļu tika atrasti 20. gadsimta vidū Kumrānas salas alās pie Nāves jūras. Pēdējo divdesmit gadu laikā antikvariātos parādījušies vēl vairāki fragmenti, kuriem gan ir visai neskaidra izcelsme.

Dažus no šiem jaunatrastajiem fragmentiem iegādājās Bībeles muzeja finansētāji - Grīnu ģimene, kam pieder amatniecības un rokdarbu veikalu ķēde “Hobby Lobby”. Pētnieki pagājušajā gadā viesojās pie izdevuma “Live Science” žurnālistiem un kritizēja Bībeles muzeju, kas izstādījis tik apšaubāmas izcelsmes tīstokļus.

“No muzeja izstādes ir aizvākti pieci fragmenti un aizstāti ar trīs citiem, tāpēc izstāde netiek pārtraukta,” rakstīts muzeja preses relīzē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu