Sienas krāsas, kas var bojāt tavu garastāvokli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Burst

Katram kaut reizi ir gadījies atrasties telpā, kura teju vai uzjundī dusmas, nepatīkamu garastāvokli vai tieši pretēji – iedvesmo, skumdina vai nomierina. Nav noslēpums, ka sienas krāsām piemīt arī psiholoģiska ietekme uz cilvēku un tās patiešām spēj iedarboties uz garastāvokļa svārstībām. Tieši tāpēc sienas krāsu izvēlei ir jābūt īpaši pārdomātai. ASV pilsētas Sanfrancisko dizaina uzņēmuma Gamble+Design atklāj, no kādām krāsām būtu jāvairās kā no uguns.

Spilgti dzeltena

Spilgti dzeltenā krāsa mājiniekiem radīs trauksmi. Dažās situācijās dzeltenā krāsa lieliski iederēsies biroja vai kādas kafejnīcas dizainā, taču spilgti dzeltens tonis mājā vai dzīvoklī būs pārāk agresīvs un uzmācīgs.

Sarkanbrūnie toņi

Kaut arī brūnos toņus mēdz uzskatīt par nomierinošiem, tomēr, ja tie satur samērā daudz sarkanā pigmenta, tie spēj pastiprināt dusmas un trauksmainību. Turklāt sarkanbrūnie toņi ir siltā krāsa ar šķipsniņu melnās krāsas, tāpēc tie izteikti padara telpas vizuāli mazākas.

Maigi dzeltena

Kaut arī maigi dzeltenā krāsa ir kā zelta vidusceļš brīdī, kad nekādā veidā nespēj atrast kompromisu krāsas izvēlē, tomēr arī tā nav labākā sienu krāsa. Ziemā un rudenī maigi dzeltenā krāsa nav tik izteikti manāma, taču pavasara un ziemas siltajā saulē šī krāsa izskatās košāka nekā ir. Krāsas intensitāte spēj pārmērīgi stimulēt prātu un pat izraisīt galvassāpes.

Tumši brūna

Tumši brūnai krāsai pastāv divi efekti – tā var būt gan nomierinoša, gan arī nomācoša vai pat depresīva. Krāsas psiholoģiskais efekts ir atkarīgs no pareizā toņa izvēles un krāsas lietojuma attiecīgajā telpā, kas savukārt nozīmē, ka perfekto toni izdosies atrast vai nu ļoti veiksmīgam krāsas pircējam, vai arī profesionālim. Ja izvēlēsies nepareizo krāsu, tā radīs alai līdzīgu efektu, kas nomāks enerģiju un nogurdinās.

Pasteļu rozā

Arī maigi rozā toņiem piemīt dažādi efekti – pareizais tonis piešķirs telpai elegantu vai pat izsmalcinātu izskatu, bet citi – radīs telpā drēgnu atmosfēru. Ja vēlies kādu telpu krāsot maigi rozā toņos, krāsas izvēli labāk uztici dizaineriem.

Pelēkie toņi virtuvē vai ēdamistabā

Vannasistabā vai guļamistabā pelēkā krāsa ir pat ieteicama – tā nomierina un atslābina mājiniekus, taču šī universālā krāsa visās telpās neiederēsies. Pelēkie toņi nav ieteicami virtuvē un ēdamistabā – tur šī krāsa turpinās veikt savu nomierinošo “darbu”, vienlaikus nomērdējot apetīti.

Spilgti sarkana

Spilgti sarkanie toņi viennozīmīgi ir skaisti un dažos interjera elementos padarīs mājokļa atmosfēru dinamiskāku un dzīvīgāku. Tomēr sienas krāsot sarkanas nav ieteicams, it īpaši visā telpā. Šāda telpa sadusmos mājas iedzīvotājus un viesus vai arī radīs nepamatotu uztraukumu. Ja sarkanā krāsa ir tuva sirdij, izmanto to mazāku detaļu krāsošanai, piemēram, nokrāso vienu sienu vai kādu mēbeli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu