Stambulas samita dalībnieki aicina uz politisku risinājumu Sīrijas konfliktam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas, Krievijas, Turcijas un Francijas līderi samitā Stambulā
Vācijas, Krievijas, Turcijas un Francijas līderi samitā Stambulā Foto: BERTRAND GUAY/AFP

Vācijas, Francijas, Krievijas un Turcijas samita dalībnieki sestdienas vakarā Stambulā mudinājuši rast politisku risinājumu septiņus gadus ilgajam Sīrijas konfliktam.

Samitā pieņemtajā Vācijas kancleres Angelas Merkeles, Francijas prezidenta Emanuela Makrona, Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana kopīgajā paziņojumā teikts, ka šis četras valstis ir gatavas "sadarboties, lai radītu apstākļus mieram un stabilitātei Sīrijā".

Paziņojumā arī uzsvērts, ka ir svarīgi panākt ilgstošu pamieru Idlibas provincē, Sīrijas ziemeļrietumos, kas ir pēdējais lielais kaujinieku atbalsta punkts Sīrijā. Septembrī Krievija, kas ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, un Turcija, kas atbalsta nemierniekus, panāca vienošanos par 15 līdz 20 kilometrus platas Ankaras un Maskavas kontrolētas demilitarizētās zonas izveidošanu Idlibas provincē, lai nošķirtu karojošās puses. Tomēr šis zonas izveidošana kavējas.

Četru valstu līderu paziņojumā, kuru nolasīja Erdoans, aicināts līdz gada beigām izveidot komisiju, kas izstrādātu Sīrijas pēckara konstitūciju, "paverot ceļu brīvām un godīgām vēlēšanām".

Paziņojumā arī uzsvērts, ka "jānodrošina humānās [palīdzības] organizāciju ātra, droša un netraucēta piekļuve visā Sīrijā un nekavējoša humānā palīdzība visiem cilvēkiem, kam tā nepieciešama".

Pēc samita, runājot ar žurnālistiem, Makrons mudināja Krieviju izdarīt spiedienu uz Asada režīmu, lai panāktu stabilu un ilgstošu pamieru Idlibas provincē.

"Mēs paļaujamies, ka Krievija izdarīs ļoti nepārprotamu spiedienu uz režīmu, kura izdzīvošana ir no tās atkarīga," uzsvēra Makrons.

Savukārt Putins brīdināja - ja "radikāļi veiks bruņotas provokācijas no Idlibas zonas, Krievija rezervē sev tiesības aktīvi palīdzēt Sīrijas valdībai, lai likvidētu terorisma draudu avotus".

Merkele norādīja, ka "izaicinājums ir izbeigt divus karus - karu pret terorismu un režīma karu pret lielu daļu iedzīvotāju".

"Risinājumu nevar panākt ar militāriem līdzekļiem, bet tikai politisku sarunu ceļā Apvienoto Nāciju vadībā," piebilda Vācijas kanclere.

Sīrijas konfliktā kopš 2011.gada gājuši bojā vairāk nekā 360 000 cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu