Gangstera Baldžera nāve: uzbrucēji centās izgriezt viņam mēli

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien stingra režīma cietumā Rietumvirdžīnijā 89 gadu vecumā nogalināts bēdīgi slavenais Bostonas gangsteris Džeimss "Vaitijs" Baldžers. Uzbrucēji Baldžeru piekāva tik smagi, ka gangsteri tikpat kā nevarēja atpazīt, un mēģināja izgriezt viņam mēli, atsaucoties uz varasiestāžu pārstāvja teikto, raksta CNN.

Baldžers tika nogalināts dienu pēc pārvešanas uz Heizeltonas cietumu. Organizētās noziedzības pasaulē mēles izgriešana ir sods, ko savstarpējā "rēķinu kārtošanā" izmanto pret tiem, kas sadarbojas ar varasiestādēm.

Baldžers pēc pārvešanas tika ielaists pie pārējiem ieslodzītajiem. Plkst.8.20 viņu atrada piekautu. Baldžera dzīvību neizdevās glābt, un viņu pasludināja par mirušu.

Izmeklētāji uzskata, ka Baldžeram uzbruka vairāki cilvēki. Vismaz viens no Baldžera slepkavībā iesaistītajiem cietumniekiem saistīts ar organizētās noziedzības grupējumiem Masačūsetsas štatā, atklāja anonīms varasiestāžu pārstāvis. Baldžers savulaik vadīja īru mafiju Bostonā.

Foto: AP/Scanpix

Viens no diviem aizdomās turētajiem identificēts kā Fotioss "Fredijs" Geass, mafijas pasūtījuma slepkava no Masačūsetsas, ziņo "The New York Times". Pēc slepkavības Geass tika pārvietots uz vieninieka kameru.

51 gadu vecais Geass Heizeltonas cietumā izcieš sodu par kriminālās autoritātes un kāda iespējama Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) informanta slepkavībām 2003.gadā.

Heizeltonas cietums ir stingra režīma ieslodzījuma vieta ar apmēram 1270 vīriešu dzimuma ieslodzītajiem. Uzbrukumā necieta ne cietuma darbinieki, ne citi ieslodzītie. Notikušais tiek izmeklēts kā slepkavība.

"Viņš dzīvoja vardarbīgi un tāpat arī mira," norāda Diks Lers, kurš par Baldžeru sarakstījis grāmatu "Whitey: The Life of America's Most Notorious Mob Boss" ("Vaitijs: Amerikas bēdīgi slavenākā mafiozo dzīve"). "Viņa briesmīgā dzīve veikusi pilnu apli."

Baldžers cietumā izcieta mūža ieslodzījumu par savu lomu 11 cilvēku slepkavībās no 1973. līdz 1985.gadam. Viņš tika notiesāts arī par reketu, izspiešanu, naudas atmazgāšanu, narkotiku tirgošanu un ieroču glabāšanu. 

Baldžeru aizturēja 2011.gada jūnijā pēc 16 gadus ilgas bēguļošanas. Divus gadus vēlāk gangsterim piesprieda divus mūža ieslodzījumus un vēl piecus gadus cietumā par "prātam neaptveramiem" nodarījumiem, ar ko viņš gadiem ilgi terorizēja Bostonu, tolaik norādīja federālās tiesas tiesnesis.

Pirms notveršanas Baldžers kopā ar dzīvesbiedri Ketrinu Greigu dzīvoja ar viltotiem dokumentiem. Baldžers bēguļojot aizvadīto laiku raksturojis kā "16 gadus ilgu medusmēnesi". Viņa tika notverti Santamonikā. 2012.gadā Greigai piesprieda astoņu gadu cietumsodu par viltus identitātes izmantošanu un Baldžera slēpšanu.

Par Baldžeru uzņemtas vairākas filmas. Slavenākās no tām - 2015.gadā iznākusī "Black Mass" ("Melnā mise"), kurā Baldžeru atveido aktieris Džonijs Deps, un režisora Mārtina Skorsēzes kinolente "The Departed" ("Atkritēji"), kas 2007.gadā saņēma "Oskaru" kā gada labākā filma.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu