Ievēlēts 13.Saeimas Prezidijs (15)

Kā noritēja pirmā 13.Saeimas sēde?
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece saka uzrunu Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas proklamēšanas 96.gadadienai.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece saka uzrunu Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas proklamēšanas 96.gadadienai. Foto: Evija Trifanova/LETA

Deputāti šodien ievēlēja 13.Saeimas Prezidiju, un par parlamenta priekšsēdētāju kļuvusi nacionālas apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķe Ināra Mūrniece. Par to, kā notika pirmā 13.Saeimas sēde, lasi TVNET apskatā.

Parlamentārieši šodien apstiprināja 13. Saeimas 100 deputātu pilnvaras.

Deputāti par 13.Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Ināru Mūrnieci no Nacionālās apvienības, kura šo amatu ieņēma arī 12.Saeimā.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze gan paudis, ka Otrdienas balsojums par 13.Saeimas Prezidija sastāvu vēl neiezīmē nākamo koalīciju.

Viņš norādīja, ka balsojumā par Saeimas Prezidiju neiezīmējas vienots bloks, līdz ar to nākamās koalīcijas aprises vēl nav manāmas.

Vaicāts, vai paralēli Saeimas Prezidija veidošanai notiek politisko spēku pārrunas par potenciālo koalīcijas sastāvu, Krauze atzina, ka patlaban politiskie spēki pārrunā tikai ar Saeimas Prezidija sastāvu saistītus jautājumus, bet ne ar koalīciju.

"Koalīcijas aprises būs zināmas tad, kad tiks nominēts premjera amata kandidāts," sacīja Krauze un piebilda, ka patlaban nav zināms, kad varētu tikt nominēts nākamais Ministru prezidents.

Deputātu lēmumu attiecībā uz prezidiju, slavēja Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Jānis Dombrava.

Pēc viņa domām, Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) kā Saeimas priekšsēdētāja, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, nodrošinās sekmīgu pāreju uz 13.sasaukumu, kurā ir daudz jaunu deputātu.

Tāpat Dombrava pozitīvi vērtēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputātes Dagmāras Beitneres-Le Gallas ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja biedra amatā. "JKP ieguvusi pietiekami lielu atbalstītāju skaitu parlamenta vēlēšanās. Varbūt būtu bijis pareizāk, ja [Beitneri-Le Gallu] uzreiz virzītu uz vietnieka amatu, bet, ja ne visi, tad lielākā daļa VL-TB/LNNK politiķu atbalstīja JKP kandidāti," sacīja Dombrava.

Taujāts, vai balsojumi par Saeimas Prezidija sastāvu ietekmēs valdības veidošanas sarunas, Dombrava atbildēja, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir izteikti nošķirts no valdības darba. Līdz ar to, pēc viņa domām, Mūrnieces palikšana amatā nemaina VL-TB/LNNK līdzšinējo pozīciju valdības veidošanā.

Partijas "KPV LV" 13.Saeimas frakciju vadīs Atis Zakatistovs, pavēstīja politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems.

Savukārt frakcijas vadītāja vietnieks būs Artuss Kaimiņš (KPV LV), pastāstīja Gobzems.

"KPV LV" 13.Saeimas frakcijā strādā 16 deputāti.

Pēc ievēlēšanas Mūrniece pauda, ka savus pienākumus pildīšot pēc labākās sirdsapziņas.

Partijas "KPV LV" Saeimas deputāts Ivars Puga vēl nav pārtraucis līdzšinējās darba attiecības ar Latvijas Nacionālo teātri, un, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, viņam tās jāizdara turpmākā mēneša laikā, informējusi Nacionālā teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Viņa skaidroja, ka teātra vadība ar Pugu ir runājusi par šo tēmu, un tuvākajās dienās deputāts plāno pārtraukt līdzšinējās darba attiecības. "Tad arī notiks saruna, vai viņš turpinās spēlēt esošajās izrādēs kā ārštata aktieris," norādīja Rimšēviča.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 11.pantu, ja par deputātu ievēlēta persona, kura ieņem ar deputāta mandātu nesavienojamu amatu, tai mēneša laikā, skaitot no pilnvaru apstiprināšanas dienas, jāatstāj šis amats vai jānoliek deputāta mandāts.

Puga ir Nacionālā teātra aktieris kopš 1986.gada. Deputāts nominēts šī gada "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Viljama Koljera atveidojumu izrādē "Dziļā, skumjā jūra".

13.Saeimas sekretāra amatā un līdz ar to arī parlamenta Prezidijā ievēlēts deputāts Andrejs Klementjevs (S).

Par Saeimas priekšsēdētāja otro biedri ir ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Uz šo amatu kandidēja arī Artuss Kaimiņš (KPV LV), tomēr viņš saņēma mazāku balsu skaitu.

Lībiņu-Egneri atbalstīja 65 deputāti, bet Kaimiņu - 31 parlamentārietis. Divas vēlēšanu zīmes bija nederīgas.

Stājoties amatā, deputāti deva šādu svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Vairāki deputāti zvērestu nodeva latgaliski, savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) zvērestu vispirms nolasīja lībiešu valodā. Pēc sēdes vadītājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) aicinājuma politiķe zvērestu deva arī latviešu valodā.

Lielākajai daļai deputātu izdevās nekļūdīties un nodot zvērestu ar pirmo mēģinājumu. Vairāki parlamentārieši gan kļūdījās un atkārtoja zvērestu vairākas reizes.

Visi deputāti savus solījumus apliecināja arī ar parakstu. Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Prezidiju - parlamenta priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru.

13. Saeimas deputātiem jāatstāj cīņas, strīdus un izpratni par politiku, kur būtiskas ir šauru grupu vai pat partijas sponsoru intereses, uzrunājot jauno Saeimu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents uzsvēra, ka sabiedrība gaida, ka deputāti strādās, lai panāktu reālus uzlabojumus, līdz ar to deputātiem jādomā par valsts nākotni. Viņš mudināja politiķus atcerēties, ka viņi pārstāv visu sabiedrību.

Vējonis norādīja, ka šodien deputātus gaida pirmais pārbaudījums. Viņš aicināja parlamentāriešus atbildīgi ievēlēt Saeimas Prezidiju. Tāpat viņš mudināja rast kopīgu valodu ar citiem deputātiem, pieņemt pārdomātus lēmumus, risinājumus, kā arī aicināja ieklausīties oponentu teiktajā, lai rastu iespēju kompromisiem.

Savukārt 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), šodien atklājot 13. Saeimas pirmo sēdi, sacīja, ka 13. Saeimai jāapzinās tās īpašais statuss Latvijas otrās simtgades sākumā un ar savu darbu jāpanāk, lai tauta sāktu dzīvot labāk.

12. Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka Saeimas deputāts ir visas tautas priekšstāvis un ka uz Saeimu ar cerību raugās ne tikai vēlētāji, bet ikviens pilsonis.

Politiķe norādīja, ka ir nepieciešams strādāt tā, lai iedzīvotājiem nostiprinātos ticība savai un savas valsts nākotnei.

Saskaņā ar Satversmē noteikto jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi atklāja un līdz jaunā priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunā Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbauda vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisija sagatavo ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

GALERIJA: 13. Saeimas rudens sesijas pirmā sēde

Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 13. Saeimā, dod svinīgu solījumu un apliecina to ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas deputāti balso par lēmuma projektu par 13. Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Prezidiju - parlamenta priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad deputāti apstiprinās jaunu valdību.

No 12. Saeimas deputātiem jaunajā sasaukumā pārvēlēti 34 deputāti, tātad 66 parlamentārieši būs jauni.

Kopumā parlamentā darbosies septiņas frakcijas - "Saskaņas", Jaunās konservatīvās partijas, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" (AP), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā ar "Jaunās Vienotības" (JV). Vislielākā frakcija - 23 deputāti - būs "Saskaņai", JKP un "KPV LV" pārstāvēs pa 16 deputātiem, AP un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi.

Kā ziņots, arī balsojuma priekšvakarā politiķi vēl nebija vienojušies par Saeimas Prezidija sastāvu. Partijas nav vienojušās arī par koalīcijas sastāvu un valdību.

Uz spīkera amatu plāno kandidēt Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) un 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Citiem amatiem Prezidijā "Attīstībai/Par!" varētu virzīt Mariju Golubevu, "Saskaņa" - Andreju Klementjevu, "KPV LV" - Artusu Kaimiņu, bet Zaļo un zemnieku savienība - Gundaru Daudzi.

GALERIJA: Atskats uz 12. Saeimu fotogrāfijās

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu