Netīrs matracis un £1 "alga" nedēļā: apstākļi, kādos dzīvoja Lielbritānijā notiesāto cilvēktirgotāju upuri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Derbišīras policijas foto.
Derbišīras policijas foto. Foto: Derbišīras policija

Lielbritānijā cilvēku tirdzniecības grupējuma dalībniekiem no Latvijas piespriesti cietumsodi. Piecu gadu laikā par šī grupējuma upuriem bija kļuvuši 28 cilvēki. Tiesā izskanējusi informācija par briesmīgajiem apstākļiem, kādos nācies dzīvot grupējuma upuriem - viņiem atņemti dokumenti, kā guļamvieta ierādīts netīrs matracis, bet no Derbišīras grāfistes pārtikas ražotnēs nopelnītās algas viņiem atmestas vien dažas mārciņas.

Deviņiem šī grupējuma locekļiem tika piespriesti cietumsodi, no kuriem īsākais bija viens gads un divi mēneši, bet garākais – seši gadi.

Notingemas tiesā tika paziņots, ka šo grupējumu vadīja 54 gadus vecais Ainārs Pelcis, kas savas varas un turības dēļ bija iesaukts par "čigānu baronu".

Grupējums meklēja mazaizsargātus cilvēkus, solot viņiem darbu Lielbritānijā. Kad viņi tur ieradās, viņi tika izmitināti nepiemērotos apstākļos un sūtīti strādāt pārtikas ražotnēs Derbišīras grāfistē.

Grupējuma dalībnieki upuriem atņēma personas dokumentus, atvēra uz viņu vārdiem kontus bankās, bet banku kartes paturēja sev. Kad upuri saņēma naudu par darbu, noziedznieki noņēma šo naudu no viņu kontiem un lielāko daļu iztērēja savām vajadzībām, tostarp pērkot luksusa automobiļus un nekustamos īpašumus.

Aināram Pelcim tika piespriesti piecarpus gadi cietumā, 33 gadus vecajam Ilgvaram Pelcim – trīs gadi un astoņi mēneši, 42 gadus vecajam Kārlim Aleksandrovam – divi gadi, 55 gadus vecajai Magdalēnai Kleinai – piecarpus gadi, 37 gadus vecajai Jolantai Pelcei – divi gadi, 25 gadus vecajam Karenam Pelcim – seši gadi, 24 gadus vecajai Madarai Stromanei – seši gadi, 39 gadus vecajam Andrim Krauklim – viens gads un trīs mēneši, 33 gadus vecajai Imitrai Didzis – viens gads un divi mēneši cietumā.

"Tagad domāju, ka tā bija verdzība."

Grupējums savus upurus pievilināja, solot viņiem labāku dzīvi Lielbritānijā. Taču patiesībā viņiem nācās dzīvot briesmīgos apstākļos, gulēt uz matračiem, kuros dzīvoja blaktis, un strādāt par grašiem.

Foto: Derbišīras policija

Viens no upuriem tiesā liecināja, ka noziedzīgā grupējuma dalībnieki viņam no paša sapelnītās algas nedēļā atmetuši nieka vienu līdz piecas sterliņu mārciņas (1,15 līdz 5,74 eiro), lai gan viņš zinājis, ka ir nopelnījis daudz vairāk, liecina Derbišīras policijas mājaslapā pieejamā informācija. "Es strādāju un piefiksēju, cik stundas esmu nostrādājis. Es domāju, ka viņi būs godīgi un atdos man naudu," viņš teica tiesā.

Lielbritānijā minimālā stundas likme ir 7,83 mārciņas (8,98 eiro).

Citam upurim tiesā tika uzdots jautājums, vai viņš ar grupējuma locekļiem runājis par to, kā viņi piesavinās upura nopelnīto naudu. "Nē, jo es saņēmu savas desmit mārciņas, par ko bijām vienojušies. Viņi teica, ka esam vienojušies par desmit mārciņām un pārējais nav mana darīšana," viņš atbildēja.

"Man bija ēdiens un vieta, kur palikt, man par to neesot jāuztraucas. Tagad domāju, ka tā bija verdzība."

Trešais upuris sacīja, ka esot izjutis "kaunu un baidījies jautāt", kur paliek viņa nopelnītā nauda. 

Foto: Derbišīras policija

Latvijā notikuša reida laikā grupējumam piederošā īpašumā tika atrasts vairāk nekā 60 gadus vecs vīrietis, kurš -16 grādu salā esot dzīvojis neapsildītā būdiņā, vēsta raidorganizācija BBC. Arī viņš veica dažādus darbus, uz kā rēķina iedzīvojās grupējums.

Tiesnesis Džeimss Sampsons norādīja, ka grupējums par saviem upuriem esot izvēlējies pie trūkuma pieradušus cilvēkus. "Izvērtējot pierādījumus, ir skaidrs, ka apsūdzētie ir ārkārtīgi mantkārīgi, negodīgi un gudri," viņš sacīja.

"Viņi labi izprata savus upurus, kuri no dzīves neko daudz negaidīja. Viens no upuriem bija pateicīgs par gultu, kas bija jādala ar citu vīrieti.

Pēc mūsu standartiem apstākļi bija briesmīgi."

Lielbritānijas un Latvijas tiesībsargājošo iestāžu sadarbības rezultātā tika identificēti 28 grupējuma upuri. 15 no tiem devās uz Lielbritāniju, lai liecinātu tiesā.

Kā britu izmeklētāji atklāja grupējumu

Izmeklēšana tika uzsākta pēc tam, kad kāds vīrietis ieradās policijas iecirknī Derbijā un sacīja, ka esot bezpajumtnieks. Viņam ieteica vērsties pēc palīdzības pašvaldībā, bet tās darbiniekiem radās aizdomas, ka vīrietis patiesībā ir modernās verdzības upuris. Lieta tika nodota policijas rokās. Vīrietis likumsargiem pastāstīja, ka dzīvojot mājā Balaklavas ielā, Normantonā, un strādājot par ļoti niecīgu atalgojumu.

Ap to pašu laiku policija atbildēja uz izsaukumu kādas taksometru firmas telpās, kur vīrietis esot uzbrucis sievietei. Kad policija ieradās notikuma vietā, vīrietis jau bija prom, bet sieviete - Madara Stromane - policistiem norādīja to pašu adresi Balaklavas ielā. Kad policija ieradās mājā, viņi tur atrada vairākus vīriešus no Latvijas.

Foto: Derbišīras policija

Tiesā tika demonstrēti drošības kameru ieraksti, kuros grupējuma locekļi redzami izņemot naudu no bankomātiem. Bankas kontu izraksti parādīja, ka tieši tajā pašā laikā no upuru kontiem tika veiktas atbilstošas transakcijas.

Vēlāk izmeklēšanā tika iesaistīta arī Latvijas Valsts policija un Latvijas Tieslietu ministrija.

Grupējuma tiesāšana sākās 2018.gada septembrī. "Pierādījumi pret apsūdzētajiem bija pārliecinoši," norāda prokuratūras pārstāve Linsija Fernsvorta. "Katra gadījumā prokuratūra prezentēja vietējo un Latvijas izmeklētāju sagādātos pierādījumus, kas parādīja, ka apsūdzētie meklēja viegli iespaidojamus cilvēkus, atveda viņus uz Derbiju un piesavinājās viņu nopelnītās algas."

Iespējams, ka vairākiem notiesātajiem sods būs jāizcieš Latvijā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu