Bordāns esot gatavs daudzas lietas mainīt un piekāpties, lai izveidotu jauno valdību (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc konsultatīvām divpusējām sarunām ar apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvjiem
"Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc konsultatīvām divpusējām sarunām ar apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvjiem Foto: Edijs Pālens / LETA

Jaunās valdības veidošanas procesu varētu izšķirt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pirmdien, 12.novembrī prezentētais redzējums par valdības darba plāna projektu, šodien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pieļāva apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Artis Pabriks.

Pabriks uzvēra, ka vakar notikušās sarunas viesušas cerību, ka tiks panākta vienošanās par jaunās valdības izveidi, jo par to liecina arī fakts, ka JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns ir gatavs daudzas lietas mainīt un piekāpties, lai jauno valdību izveidotu. "Tomēr es personīgi vēlētos plašāku partiju tikšanos, kad vienkopus potenciālie koalīcijas partneri var izteikt savu viedokli par atsevišķiem jautājumiem, tādējādi veidojot stabilāku redzējumu par veicamajiem darbiem," sacīja Pabriks.

Politiķis atgādināja, ka vakar notikušās sarunas bija jāsāk no punkta, kas bija nozīmēts pirms pāris nedēļām, jo pirms tam "Attīstībai/Par!" neizdevās ar JKP izrunāt tēmas, kas tika izrunātas apvienības rīkotajās darba grupās ar citām partijām. "Tāpēc šodien JKP strādās pie redzējuma par jaunās valdības darba plāna projektu un arī mēs esam gatavi sniegt palīdzīgu roku iesūtot savus priekšlikumus," sacīja Pabriks.

Tomēr prognozēt, vai Bordānam izdosies pārliecināt potenciālos partnerus un izveidot jauno valdību, Pabriks atteicās un piebilda, ka visu varētu izšķirt pirmdien, 12.novembrī plānotā potenciālo partneru tikšanās, kad jaunais projekts tiks prezentēts.

Jau ziņots, ka pirmā sarunu kārta ar potenciāliem sadarbības partneriem ir tuvinājusi politiķus veiksmīgai valdības izveidei, uzskata JKP.

Politiķis žurnālistiem atkārtoti pauda, ka iespēju izveidot veiksmīgu valdību vērtē kā 80% pret 20%.

Bordāns norādīja, ka šodien tika noslēgta pirmā sarunu kārta ar visām partijām, kas varētu darboties viņa vadītajā valdībā - "KPV LV", "Attīstībai/Par!", nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Jauno Vienotību" (JV).

Vakar notikušajā partijas "KPV LV" un JKP pārstāvju valdības veidošanas otrajā sarunā abas puses apliecinājušas, ka turēsies kopā un atbalstīs viena otru Bordāna valdības veidošanā, aģentūrai LETA sacīja "KPV LV" politiķis Aldis Gobzems. Viņš norādīja, ka politiskais spēks kopumā atbalsta arī JKP piedāvāto sarunu plānu. Politiķis akcentēja, ka viņa partija konsekventi atbalstīs Bordānu kā premjera amata kandidātu, tādējādi palīdzot JKP līderim sastādīt valdību.

Taujāts par amatiem valdībā, ko vēlētos ieņemt "KPV LV", Gobzems norādīja, ka politiskajam spēkā ir redzējums par to un ir vairāki kandidāti, par ko arī informēts Bordāns. Politiķis norādīja, ka nesauks konkrētus posteņus, norādot, ka tā ir premjera kandidāta atbildība, tāpēc tas arī būtu jāprasa Bordānam. "KPV LV" pārstāvis atgādināja, ka Valsts prezidenta nominētais valdības vadītāja amata kandidāts ir viņu publiski nosaucis kā iespējamo ministru valdībā un ka Gobzems ir apliecinājis gatavību strādāt Ministru kabinetā.

"KPV LV" politiķis arī pauda, ka, ņemot vērā arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pausto par nepieciešamību nostiprināt tiesiskumu, Gobzems uzskata, ka Juta Strīķe (JKP) iekšlietu ministres amatā būtu "precīzākā vizītkarte šim vētījumam". Tāpat būtu loģiski, ka JKP uzņemtos atbildību par Finanšu ministriju, un ka finanšu ministra posteni ieņemtu Krišjānis Feldmans (JKP), pauda politiķis. Reizē jāņem vērā, ka ministru aicināšana ir Bordāna pārziņā, akcentēja "KPV LV" pārstāvis.

Paužot savu subjektīvo viedokli, par ko "KPV LV" nav lēmusi, Gobzems norādīja, ka ārlietu ministra amatā redz partiju apvienības "Attīstībai/Par!" politiķi Mārtiņu Bondaru. Viņš skaidroja, ka "KPV LV" akcentē to, ka Latvijas stratēģiskais partneris ir ASV, ar kuras politiķiem un pārstāvjiem Bondaram esot ilgstoša un pozitīva pieredze, tajā skaitā strādājot par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas prezidēšanas laikā.

Pēc tikšanās ar JV politiķiem Bordāns teica, ka tika izrunāta turpmākā valdības veidošanas gaita. Piektdien, 9.novembrī, Jaunā konservatīvā partija (JKP) iesniegs potenciāliem partneriem redzējumu par valdības darba plāna projektu. Savukārt pirmdien, 12.novembrī, plkst.13 JKP paredzēta tikšanās ar potenciālajiem koalīcijas partneriem.

JV politiķis Edgars Rinkēvičs norādīja, ka politiskais spēks izvērtēs sarunu gaitu un JKP piedāvājumu uzņemties atbildību par Ārlietu ministriju (ĀM). Tāpat JV sniegšot savus priekšlikumus valdības darba plānam.

Kā ziņots, Valsts prezidents Bordānam devis divu nedēļu laiku, lai izveidotu valdības aprises un jaunajai valdībai nodrošinātu Saeimas vairākuma atbalstu. Ja līdz tam netiks panākta vienošanās, Valsts prezidents aicinās citu premjera kandidātu veidot valdību.

Prezidents sagaida, ka ar viņu tiks saskaņoti iespējamie ārlietu un aizsardzības ministru kandidāti.

Bordāns ir par 80% pārliecināts, ka viņa veidoto valdību apstiprinās, trešdien pēc tikšanās ar Vējoni viņš atzina žurnālistiem. Tomēr viņš uzreiz piebilda, ka no tā dēvētajām labēji centriskajām partijām jaunās valdības veidošanā nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Visas pārējās piecas tā dēvētās labēji centriskās partijas ir paudušas gatavību sarunām ar Bordānu un JKP par valdības veidošanu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu