Zondes Dawn misija pie Vestas un Cerēras noslēgusies

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

2018.gada 31.oktobrī un 1.novembrī tika plānota sakaru sesija ar automatizēto kosmisko aparātu Dawn, kas šobrīd riņķo ap asteroīdu joslas objektu Cerēru. Dawn tā arī nesazinājās ar Zemi. Kad tika izvērtēti un atsijāti dažādi iespējamie klusēšanas iemesli, atlika tikai viens - Dawn ir beigusies degviela, kas ļauj kosmiskajam aparātam kontrolēt savu novietojumu telpā. Bez hidrazīna Dawn nevar ne pagriezt antenu pret Zemi, nedz noturēt Saules paneļus vajadzīgajā virzienā.

Dawn ceļojums zsākās pirms 11 gadiem, 2007.gadā. Kopš tā laika kosmiskais aparāts nolidojis jau 6,9 miljardus kilometru. Tā galvenais dzinējspēks bija jonu dzinēji - ekonomisks un efektīvs pārvietošanās veids, kas ļāva Dawn kļūt par pirmo kosmisko aparātu, kas ir riņķojis ap diviem Saules sistēmas objektiem asteroīdu joslā. 2011.gadā Dawn sasniedza Vestu, kas ir otrs lielākais objekts asteroīdu joslā. Savukārt 2015.gadā kosmiskais aparāts sasniedza Cerēru - pundurplanētu, kas ir lielākais objekts joslā starp Jupiteru un Marsu.

Foto: jpl.nasa.gov

Līdzīgi kā daudzas citas jaunāko laiku misijas, arī Dawn savākto datu apjoms tiks analizēts un pētīts vēl daudzus gadus. Līdz šim iegūtie dati ir ļāvuši zinātniekiem salīdzināt abas nelielās pasaules, kas attīstījušās tik atšķirīgi. Dawn savāktā informācija ir nostiprinājusi ideju, ka arī uz pundurplanētām kādreiz varēja pastāvēt okeāns (un, iespējams, pastāv vēl šodien).

Foto: jpl.nasa.gov

Tā kā Cerēra zinātniekiem šķiet interesanta, lai pētītu uz tās esošos savienojumus kā iespējamos dzīvības izejmateriālus, Dawn netiks ietriekts pundurplanētas virsmā, bet tiks atstāts orbītā. Inženieri ir pārliecināti, ka orbīta būs stabila vismaz 50 gadus.

Lai arī Dawn nepiedzīvoja ugunīgu noslēgumu un zinātnisko datu plūsmu līdz pašiem pēdējiem savas eksistences mirkļiem, mēs varam būt droši, ka kosmiskais aparāts savu misiju veica līdz pat pēdējai hidrazīna pilītei.

www.starspace.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu