Igaunija un Lietuva stiprina aizsardzību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijā nākamā gada sākumā ieradīsies Beļģijas mobilā bruņutehnikas vienība, kas piedalīsies Aizsardzības spēku Tapas bāzē dislocētā NATO daudznacionālā bataljona darbībā.

Vienībā būs aptuveni 200 karavīru, kājnieku kaujas mašīnas IFV, prettanku raķetes "Spike" un 120 milimetru mīnmetēji, tajā iekļauta arī militāro inženieru un kaujas atbalsta grupa.

Beļģu karavīri Igaunijā stāsies dāņu vietā, būs dislocēti tur piecus mēnešus un pēc tam nodos savas funkcijas francūžiem. Beļģijas un Francijas vienības Lielbritānijas vadītā starptautiskā bataljona sastāvā piedalīsies arī ikgadējās Igaunijas Aizsardzības spēku mācības "Kevadtorm" ("Pavasara vētra").

Kā norādījis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks, Beļģijas valdības lēmums nosūtīt savu vienību uz Igauniju apliecina, ka arī nelielas valstis var dot savu ieguldījumu NATO valstu drošības garantēšanā.

"Kā mazas valstis mēs labāk izprotam viena otras bažas par drošību, jo mūsu visu drošība ir atkarīga no NATO kopējā spēka," viņš uzsvēris.

Beļģijas vienība uz Igauniju dosies caur Lietuvu un Latviju, pa ceļam apstājoties, lai iepazīstinātu sabiedrību ar savu darbību un ekipējumu.

Beļģu pretgaisa aizsardzības vienības iepriekš regulāri piedalījušās militārajās mācībās Igaunijā, un Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji iesaistījušies NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā. Gaidāmā beļģu vienības ierašanās Igaunijā ļaus vēl vairāk nostiprināt sadarbību pretgaisa aizsardzības jomā.

Tikmēr Lietuvu jau pirmdien varētu sasniegt divas pirmās kājnieku kaujas mašīnas "Boxer", ko tā iepērk no Vācijas.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Lietuvas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas departamenta pārstāvis kapteinis Andrjus Dilda, paredzēts, ka piektdien bruņumašīnas tiek izvestas no Vācijas, bet pirmdien tiks nogādātas Kauņā, kur tiks pārbaudīts to stāvoklis un parakstīti attiecīgie dokumenti.

Jau ziņots, ka Lietuva saskaņā ar 2016.gadā parakstītu līgumu no Vācijas iepērk 88 šādas bruņumašīnas. Divas mašīnas bez kaujas torņiem Lietuvai tika piegādātas jau pagājušā gada decembrī, bet tās paredzētas karavīru apmācīšanai.

Mašīnas, ko Lietuva saņems tagad, būs pilnībā nokomplektētas saskaņā ar Lietuvas Bruņoto spēku pasūtījumu, un tām būs uzmontēti Izraēlā ražoti kaujas torņi, norādījis Dilda.

Šis pirkums ir lielākais Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē, un tā kopējā summa sasniedz 386 miljonus eiro.

Lai gan šo kājnieku kaujas mašīnu oriģinālais nosaukums ir "Boxer", Lietuvai piegādātās bruņumašīnas sauksies "Vilkas".

Ar tām tiks apgādāti Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu