Rīgu caurvij krāšņs lāpu gājiens (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rīkotā Latvijas simtgades lāpu gājiena kolonna šovakar stiepās vairāk nekā kilometra garumā un tajā piedalījās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

Gājienā devušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku un, piemēram, pasākuma sākumā lāpnešu kolonna no Nacionālā teātra sniedzās vēl aiz Latvijas Universitātes galvenās ēkas. Pēc organizatoru aplēsēm, lāpu gājiens šogad pulcējis apmēram 20 000 dalībnieku.

Pārsvarā lapu gājiena dalībnieki iet klusējot vai sarunājoties savā starpā, taču gājiena organizatori nodrošinājuši arī muzikālo pavadījumu. Gājēji tiek pavadīti ar dziesmām kā "Es atnācu uguntiņu", "Laimdotas dziesma" un citām.

"Atļaušos nešaubīgi teikt: ja Latvijas valsts dibinātāji būtu redzējuši, kā godinām 18.novembri pēc simts gadiem, viņi būtu lepni. Tas bija iespējams tikai pateicoties jums visiem. Lāpu gājiens bija vienreizējs. Droši var teikt, ka par godu Latvijas dzimšanas dienai kopā sarīkojām lielāko lāpu gājienu Eiropā," izteicies VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Šogad ticis pamainīts gājiena maršruts - gājiens sākās pie Ulmaņa pieminekļa, bet turpinājās gar Brīvības pieminekli un Latvijas Nacionālo operu un baletu. Pēc tam gājiena virzība notika uz 11.novembra krastmalu, bet gājiens noslēdzas pie Latvijas Nacionālā teātra, kur pirms 100 gadiem tika dibināta Latvija.

Kā norāda VL-TB/LNNK, 18.novembra lāpu gājiens aizsākās 2003.gadā tobrīd vēl kā jauniešu apvienības "Visu Latvijai!" veltījums Latvijas valstij tās dibināšanas gadadienā. Katru gadu šis gājiens pulcējot arvien vairāk dalībnieku, un kopš 2005.gada tas sasniedz vairākus tūkstošus. Kopš 2013.gada gājiena dalībnieku skaits pārsniedzis 10 000. Pēc organizatoru aplēsēm, pērn lāpu gājienā piedalījās apmēram 18 000 dalībnieku.

Šodien tiek svinēta Latvijas Republikas 100 gadu jubileja. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu