Ja kafija ir rūgta, kāpēc cilvēki to dzer? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Silta kafija
Silta kafija Foto: depositphotos.com

Lai arī tas izklausās paradoksāli, bet cilvēki, kuri ir ļoti jutīgi pret kafijas rūgto garšu, to patērē vairāk nekā citi, rakstīts jaunā pētījumā.

Zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports” rakstīts, ka nozīme nav tikai garšai, bet arī cilvēka ģenētikai.

“Loģiski būtu domāt, ka cilvēki, kuri ir īpaši jutīgi pret kafijas rūgto garšu, izvairīsies to dzert, tomēr rezultātā ir tieši pretēji – izrādās, ka jutīgajiem kafijas dzērējiem nepatiku pret rūgtumu burtiski aizēno iepriekš pieredzētā pozitīvā kofeīna ietekme uz organismu,” komentēja vecākais pētnieks Merilins Korneliss (Marilyn Cornelis).

Citiem vārdiem, cilvēki, kuru garšas kārpiņas ir ļoti jutīgas pret kafijas rūgtumu un kas spēj ļoti labi izšķirt tieši kofeīna īpašo rūgtumu,  zemapziņā iemācās saistīt to ar pozitīvām emocijām. Tas ir pārsteidzoši, jo rūgtums lielākoties kalpo kā brīdinājums nerīt nost kādu substanci, bet spļaut to ārā.

Šo pētījumu zinātnieki veica, lai labāk saprastu, kā cilvēka ģenētika ietekmē dažādu rūgtu substanču, piemēram, tējas, kafijas un alkohola, uzņemšanu.

“Tas, kā mūsu organisms uztver dažādas rūgtas substances, ir atkarīgs no gēniem,” izdevumam “Live Science” teica viens no pētījuma autoriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu