Zinātnieki: grēku pilsētu Sodomu, iespējams, iznīcināja meteorīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sodoma un Gomora
Sodoma un Gomora Foto: Mary Evans / Scanpix

Zinātnieki teoretizē, ka Bībelē pieminēto antīko “grēku pilsētu” Sodomu, kas atradās mūsdienu Jordānijas ielejā, iznīcinājis meteorīta sprādziens atmosfērā.

Vecajā Derībā minēts, ka Sodomu un Gomoru iznīcinājuši sērs un uguns, pilsētas iedzīvotāju grēku dēļ. Pēc vairāk nekā desmit gadu ilgiem arheoloģiskajiem izrakumiem šajā teritorijā pētnieki saka, ka Bībelē rakstītajā varētu būt kripata patiesības.

Kā vēstīts izdevumā “IFL Science”, pētnieki uzskata, ka spēcīgs meteorīta sprādziens atmosfērā burtiski noslaucījis Sodomu no zemes virsas.

“Mēs esam atklājuši lielāko bronzas laikmeta apmetni šajā reģionā. Visticamāk, tā ir zudusī Sodoma,” rakstīts arheologu komandas mājaslapā.

Veiktās analīzes liecina, ka šī teritorija bez pārtraukuma apdzīvota aptuveni 2500 gadu, pirms bronzas laikmeta beigās pēkšņi izmirusi. Ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi zinātnieki noskaidrojuši, ka māla ķieģeļu sienas no teju visām struktūrām pazudušas pirms 3700 gadiem, aiz sevis atstājot vien akmens pamatus. Māla izstrādājumu ārējā slānī redzamas arī kušanas pazīmes, kā arī sīkas minerālu daļiņas, kas pēc sprādziena kritušas no debesīm.

Spēcīgā eksplozija ne vien iznīcināja Sodomu un citas vidējā bronzas laikmeta pilsētas, bet arī padarīja neauglīgu teritorijas augsni.

Zinātnieki lēš, ka katastrofas laikā bojā gājuši 40 līdz 65 tūkstoši cilvēku, kas apdzīvoja šo teritoriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu