Politologs: Vējonis acīmredzot ir pārliecināts par Gobzema pielaidi valsts noslēpumam (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra. Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis acīmredzot guvis pārliecību, ka partijas "KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam tiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Pēc viņa domām, pretējā gadījumā Vējonis šodien nebūtu nominējis Gobzemu. "[Bijušais prezidents] Valdis Zatlers vakar 30 minūtes publiski sacīja, cik muļķīgi runāt par pielaidi, ja to var atrisināt ar telefona zvanu. Satversmes aizsardzības birojam (SAB) jāatbild nekavējoties, kas ir pilnīga taisnība. Acīmredzot šī problēma ir atrisinājusies, jo pretējā gadījumā nominācijas nebūtu," sacīja Skudra.

Pēc politologa domām, Gobzema nominēšana nav Vējoņa iepriekš paustais "plāns B". Skudra uzskata, ka acīmredzot sarunu laikā bijuši argumenti, kas Vējonim lika izšķirties par labu Gobzema nominēšanai.

Arī domnīcas "Providus" direktore Iveta Kažoka aģentūrai LETA pauda, ka šāds prezidenta lēmums nav "plāns B". Viņa pati bija domājusi, ka Vējonis nosauks līdz šim publiski neizpaustu kandidātu. Tajā pašā laikā politoloģei nav skaidrs, vai prezidents ir pārliecināts par savu lēmumu, taču pozitīvi vērtēja faktu, ka valdības veidošanas process "iet uz priekšu". Kažoka atteicās komentēt Gobzema izredzes izveidot nākamo valdību.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt Gobzemam.

"KPV LV" parlamenta vēlēšanās ieguva otro vietu ar 14,25% vēlētāju atbalstu un 16 deputātu vietas 13. Saeimā.

Gobzems būs otrais nominētais premjera amata kandidāts, kurš mēģinās izveidot valdību. Iepriekš prezidents bija uzticējis valdības veidošanu Jaunās konservatīvas partijas (JKP) līderim Jānim Bordānam, kuram tas neizdevās.

Publiski vēl nav zināms, vai Gobzems saņemtu pielaidi valsts noslēpumam. SAB, kurš veica priekšpārbaudes par trim premjera amata kandidātiem, iepriekš informēja, ka attiecībā uz vienu no kandidātiem ir nepieciešama papildu pārbaude, jo viņam iepriekš nav bijusi izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Šis kandidāts ir Gobzems.

Gobzems pirmdien pēc savas nominēšanas premjera amatam pauda pārliecību, ka viņš saņems pielaidi valsts noslēpumam.

Tikmēr SAB direktors Jānis Maizītis intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" iepriekš paudis, ka Gobzema vētīšana, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, varētu ilgt pat pusgadu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu