Ar fotoaparātu virs tranšejām - Rietumu frontes bīstamās fotogrāfijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Pirms simts gadiem, pēc četrus gadus ilgām masu slepkavībām, beidzot noslēdzās Pirmais pasaules karš. Viens no lielākajiem pasaules militārajiem konfliktiem aiz sevis atstāja miljoniem mirušo, bet vēl vairāk – ievainoto. Līdz ar cilvēku dzīvēm tika pamatīgi izpostīta un piesārņota arī zeme. Bēdīgi slavenajā Rietumu frontē vien tika atrasti 1,5 miljardi ložu čaulīšu. Šādai postažai nebija precedenta, tāpat kā tās dokumentācijai fotogrāfijā.

Līdz amatieriskajiem uzņēmumiem, ko izdarīja paši kareivji, neskatoties uz to, ka tas lielākoties bija aizliegts, un fotogrāfijām, kas tika uzņemtas žurnālistikas vajadzībām, fotogrāfijas spēlēja vitāli nozīmīgu lomu kara gaitā. Īpaši vērtīgas un nozīmīgas bija ainavu fotogrāfijas un attēli, kas uzņemti no gaisa.

Šajā rakstā apskatāma fotogrāfiju kolekcija, kurā attēlotas tieši ainavas. Fotogrāfijas tika atrastas Imperiālā Kara muzejā, un kolekcijas nosaukums bija “Britu oficiālās Rietumu frontes panorāmas 1914-1918”. Tajā atradās tūkstošiem fotogrāfiju, kas katra bija salīmēta kopā no trīs līdz trīsdesmit parasta izmēra fotogrāfijām. Pašlaik tās ir digitalizētas un brīvi pieejamas visiem interesentiem.

Lai uzņemtu šīs fotogrāfijas, armijas fotogrāfiem vajadzēja pavadīt ilgu laiku virs ierakumiem, kas bija ļoti bīstami. Pēc tam fotogrāfijas tika attīstītas pārvietojamajās foto laboratorijās un salīmētas kopā, veidojot ainavas panorāmu. Rezultātā varēja droši pētīt ainavu un spriest par ienaidnieka potenciālajām pozīcijām.

Mūsdienās, kad šo fotogrāfiju stratēģiskā funkcija zaudējusi savu aktualitāti, šie attēli sniedz vērtīgu priekšstatu par Rietumu frontes izskatu un raksturu Pirmā pasaules kara laikā. Jāpiebilst, ka šīs fotogrāfijas nebija domātas laikrakstiem vai propagandai. Tās ir neapstrādātas, nemanipulētas un tika lietotas praktiskiem mērķiem, kas pievieno tām īpašu emocionālo vērtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu