Lietuva likvidēs Maišagalas radioaktīvo atkritumu glabāšanas objektu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi likvidēt radioaktīvo atkritumu glabāšanas objektu Širvintu rajona Maišagalā, kas faktiski netiek izmantots jau desmitiem gadu, paziņojis enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns.

Pēc viņa teiktā, ar laiku Lietuvā jāpaliek tikai vienai kodolatkritumu glabātavai Ignalinā.

"Valdībā šodien pieņemts lēmums izbeigt [Maišagalas glabātavas] ekspluatāciju. Tas ir veco laiku mantojums. Reāli ekspluatācija tika pārtraukta jau 1989.gadā. Līdz pat šim laikam bija vajadzīgi līdzekļi drošības garantēšanai," ministrs sacījis žurnālistiem pēc valdības sēdes.

Maišagalā laikā no 1963. līdz 1988.gadam tika apglabāti nešķiroti un neapstrādāti radioaktīvie atkritumi no rūpniecības uzņēmumiem, slimnīcām, zinātniskās pētniecības iestādēm un karaspēka daļām. Kopš 1989.gada šī glabātava ir iekonservēta, un tāda veida atkritumi tiek vesti uz Ignalinas atomelektrostacijas (AES) glabātavām.

Pēc Vaičūna teiktā, Maišagalā apglabātos atkritumus, kā arī piesārņotās konstrukcijas un grunti paredzēts līdz 2023.gadam pārvest uz Ignalinas AES.

Maišagalas glabātavas likvidēšanai būs vajadzīgi 16 miljoni eiro. Šos līdzekļus Lietuva cer saņemt no Eiropas Savienības fondiem. Pēc Vaičūna teiktā, daļa summas jau piešķirta, daļa vēl tiks lūgta.

Kā iepriekš lēsa Enerģētikas ministrija, likvidējot veco glabātavu, Lietuva gadā varētu ietaupīt aptuveni 140 000 eiro, kas nepieciešami tās uzturēšanai, kā arī apturēt radionuklīdu izplatīšanās risku, kas nākotnē nenovēršami pieaugtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu