Diena vēsturē: noslepkavots krievu revolucionārs un Staļina sabiedrotais Sergejs Kirovs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sergejs Kirovs
Sergejs Kirovs Foto: Wikimedia Commons

Pirms 84 gadiem, 1934. gada 1. decembrī, tiek nošauts padomju politiķis, revolucionārs un Staļina tuvs sabiedrotais Sergejs Kirovs. Visticamāk, pēc Staļina pavēles.

Sergejs Kirovs bija viena no populārākajām personām Padomju savienībā – Oktobra revolūcijas līderis, augsta ranga Komunistiskās partijas Kaukāza biroja loceklis un vēlāk arī Padomju Savienības komunistiskās partijas Ļeņingradas komitejas vadītājs.

1934. gada 1. decembrī Kirovu ar revolvera šāvienu nogalināja partijas instruktors Leonīds Nikolajevs. Kā viens no vaininiekiem tiek minētas arī Latvijas konsuls Georgs Bisenieks, kas it kā esot bijis starpnieks starp slepkavības organizētājiem un patieso atentāta plānotāju Ļevu Trocki.

Foto: Wikimedia Commons

Kirova nāvi Staļins vēlāk izmantoja, lai savienībā veiktu plašas represijas. Tiesa, pierādījumi, ka tieši Staļins stāv aiz Kirova slepkavības, nav atrasti, tomēr ir redzams, ka Kirova nāve Staļinam nāca par labu.

Interesanti - daži vēsturnieki uzskata, ka slepkavības iemesls ir latviete, atentāta izpildītāja Nikolajeva sieva Milda Draule, kas it kā esot bijusi Kirova mīļākā.

Foto: Wikimedia Commons
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu