Skotijā piespriež cietumsodus tautiešu apkrāpējiem no Latvijas

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Britu policija

Skotijas tiesa piespriedusi cietumsodus četriem vīriešiem no Latvijas - vērienīga organizētās noziedzības grupējuma dibinātājiem. Grupējums piedāvāja tautiešiem pārcelties no Latvijas uz Lielbritāniju, solot darbu un dzīvesvietu. Kad upuri bija ieradušies Lielbritānijā, noziedznieki sūtīja viņus strādāt un piesavinājās uz upuru vārda atvērtos bankas kontus, vēsta raidorganizācija BBC. 

Saskaņā ar Skotijas policijas sniegto informāciju, Edinburgas šerifa tiesa otrdien piesprieda cietumsodus četriem Latvijas pilsoņiem - Hardijam Langšteinam (37), Mārim Kursim (30), Aivaram Džagarjanam (28) un Arvīdam Civkoram (30). Visiem piespriests četrus gadus un 11 mēnešus ilgs cietumsods.

Foto: Britu policija

Sods tika piespriests par dalību noziedzīgajā grupējumā, kas nodarbojās ar krāpniecību un naudas atmazgāšanu. Vīrieši tika aizturēti saistībā ar noziedzīgām darbībām, kas tika veiktas laikā no 2012.gada jūnija līdz 2016.gada decembrim.

Vīrieši iepriekš tika attaisnoti apsūdzības punktos par cilvēktirdzniecību.

Foto: Britu policija

"The Scottish Sun" ziņo, ka grupējumam bijuši vismaz 12 upuri, kuriem solīts darbs veikalu ķēdes "Tesco" noliktavā.

Tiesā izskanēja, ka upuri sūtīti strādāt dažādās Lielbritānijas vietās. Grupējums licis upuriem savā vārdā atvērt bankas kontus, taču atņēma iespēju tiem piekļūt, kā arī bankas kartes. Grupējuma dalībnieki piesavinājās upuru sapelnīto naudu un uz jebkādiem upuru iebildumiem atbildējuši ar draudiem lietot vardarbību, raksta BBC.

"Noziegumi bija ļoti sarežģīti un tika īstenoti ar ārkārtīgu rūpību," norādīja šerifs Velšs. "Ņemot vērā to atstāto iespaidu uz apsūdzībā nosauktajiem indivīdiem un banku sistēmu kopumā, es secinu, ka šajā gadījumā nav alternatīvas ieslodzījumam."

"Naudas atmazgāšana nav noziegums bez upuriem. Hardijs Langšteins un viņa grupējums spēlēja nozīmīgu lomu sarežģītā, liela apmēra operācijā," uzsver prokurore Dženifera Harovere.

Kā ziņots, šogad Lielbritānijā cietumsodi tika piespriesti citam noziedzīgajam grupējumam no Latvijas, kas solīja tautiešiem darbu ārzemēs, bet pēc ierašanās atņēma tiem lielāko daļu algas un lika dzīvot briesmīgos apstākļos. Piecu gadu laikā par šā grupējuma upuriem kļuva 28 mazaizsargāti cilvēki no Latvijas.

Deviņiem šī grupējuma locekļiem tika piespriesti cietumsodi, no kuriem īsākais bija viens gads un divi mēneši, bet garākais – seši gadi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu