Gobzems aicina JKP neatteikties no dalības viņa veidotajā valdībā (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) aicina Jauno konservatīvo partiju (JKP) līdz sestdienas, 8.decembra, vakaram pārdomāt par labu dalībai viņa valdībā.

Politiķis akcentē, ka situācijā, kad nepieciešams apstiprināt budžetu, veikt reformas vai paaugstināt cilvēku algas, "mums vēl jāmācās būt nācijai", lai īstenotu "smagu, nepopulāru un kopīgu darbu".

Gobzems norāda, ka vēršas pie JKP, tās biedriem, vēlētājiem un vadības ar vēstījumu, ka "valdība ir gatava" un ka politiskajam spēkam "uz paplātes" ir nolikts piedāvājums, "par kuru nekad šajā Saeimā nekas labāks nav iespējams". Premjera kandidāts norāda, ka tajā JKP tiek piedāvāts īstenot tās 4000 zīmju oficiālajā programmā cilvēkiem solītās un īpaši šajā programmā iezīmētās reformas izglītībā, veselības aprūpē vai tieslietās ar partijas pašas "tautai apsolītiem ministriem".

"Jums ir izšķirošā balss. Tieši no JKP šobrīd būs atkarīgs, vai savlaicīgi tiks apstiprināts valsts budžets un vai cilvēkiem savlaicīgi tiks izmaksātas solītās algas," pauž Gobzems. Viņš norāda, ka lielākais ministru portfeļu skaits, kopīga atbildība ar "KPV LV" par visu tieslietu un iekšlietu nozari gan valdībā, gan Saeimā, un tas, ka "KPV LV" un JKP kopā vadīs vairākumu jeb septiņas no 13 nozaru ministrijām, ir pamats, lai politiskie spēki īstenotu solīto. Politiķis norāda, ka tādējādi arī valdībā abām partijām būs vairākums pēc balsu skaita, jo premjera balss būs izšķirošā.

"Jāni Bordān, citas tādas iespējas mums nebūs realizēt maksimālo no mūsu programmām. Tā vairs nebūs nekad. Šobrīd JKP totāli kļūdās," teikts premjera kandidāta paziņojumā. Gobzems norāda: lai gan tas ir nepopulāri, bet labāk ir izšķirties par "valstisku strādāšanu". "Valstiski ir spēt mainīt savu viedokli un nebīties nepopulāru lēmumu," akcentē politiķis.

Uz jautājumu, vai JKP ir Gobzemam teikusi, ka nepiedalīsies viņa vadītajā valdībā, politiķis atbildēja, norādot uz pašreizējās situācijas neskaidrību, paužot, ka "līnija mirgo jeb ir pārtraukta, brīžam nodziest, brīžam parādās".

"Es arī neticu, ka JKP par drosmīgu, godīgu un gudru uzskatīs iešanu ideoloģiskā pretpola [Edgara] Jaunupa "Attīstībai/Par!" veidotā valdībā ar mazāku ietekmi un mazākām iespējām realizēt savu programmu, atstājot savus partnerus "KPV LV" opozīcijā," pauž politiķis. Viņš arī negaida, ka JKP slēpsies "aiz karoga ar līnijām, (..) būtībā uzmetot vēlētāju". "Bet, ja tā tomēr ir, tad JKP ir jāpasaka godīgi - mēs torpedēsim "KPV LV" valdību," akcentē politiķis, norādot, ka tic, ka šādi nav JKP nolūki.

Gobzems akcentē, ka 10.decembris ir Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa noteiktā pēdējā diena, lai panāktu vienošanos. Tāpēc viņš aicina JKP līdz šīs sestdienas vakaram plkst.20 pārdomāt un "pieņemt lēmumu tautas, ne savās interesēs".

Kā ziņots, Gobzema izredzes izveidot valdību atkarīgas no vienošanās ar JKP par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) dalību valdībā.

Lai arī trešdien bija paredzētas visu piecu partiju - "KPV LV", JKP, VL-TB/LNNK, ZZS un JV - kopīgās sarunas, tomēr tās tika atliktas. Gobzems norādīja, ka turpinās partiju neformālās sarunas.

Jau vēstīts, ka Gobzems otrdien nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņu piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Tāpat otrdien premjera amata kandidāts paziņoja, ka ir nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar "Attīstībai/Par!". Līdz ar to sarunas turpina pieci politiskie spēki - "KPV LV", ZZS, JKP, VL-TB/LNNK un JV.

Valsts prezidents devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu