Lietuvā vērtēs ietekmīga politiķa saistību ar sankcijām pakļauta Krievijas oligarha kompāniju

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/Scanpix

Lietuvas Ārlietu ministrija vērsusies Ģenerālprokuratūrā jautājumā par valdošās Zemnieku un zaļo savienības līdera Ramūna Karbauska uzņēmumu grupas "Agrokoncernas" saistību ar starptautiskajām sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Arkādija Rotenberga kompāniju.

Šo informāciju ziņu aģentūrai BNS apstiprinājis gan ārlietu ministrs Lins Linkevičs, gan Ģenerālprokuratūras pārstāve Elena Martinoniene.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT informāciju "Agrokoncernas", izmantojot par starpnieku uzņēmumu Dubaijā, iepērk mākslīgo mēslojumu no Krievijas kompānijas "Minudobreņija", kuras galvenais akcionārs ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugs Arkādijs Rotenbergs.

Rotenbergam, kam pieder vairāk nekā 80% "Minudobreņija" akciju, par tuvu saistību ar Putinu kopš 2014.gada noteiktas starptautiskās sankcijas, bet pašas kompānijas sankciju sarakstā nav.

LRT no Eiropas Komisijas (EK) saņēmusi skaidrojumu, ka sankcijas automātiski attiecināmas arī uz kompānijām, kurās vairāk nekā puse akciju pieder melnajā sarakstā iekļautajām personām. Kā izteikušies LRT uzrunātie juristi, tas nozīmē, ka sankcijas var attiecināt arī uz "Minudobreņija".

Ārlietu ministrs norādījis, ka lēmums vērsties Ģenerālprokuratūrā pieņemts, lai tā kā kompetenta institūcija izmeklēšanas ceļā noskaidrotu, vai sankcijas tiek pārkāptas gadījumā, ja Lietuvas uzņēmums sadarbojas ar Krievijas uzņēmumu, kuram sankcijas nav noteiktas, bet tā īpašnieks ir sankciju sarakstā.

Viņš uzsvēris, ka mediju ziņas nav tā informācija, uz kuru var balstīt juridiskus atzinumus.

"Gribu cerēt, ka prokuratūra šādos gadījumos arī pati varētu rosināt izmeklēšanu, jo pastāv sabiedrības intereses. Lai būtu skaidrība, mēs iesniedzām rakstveida pieteikumu," sacījis Linkevičs, piebilstot, ka ministrija jau vairākas reizes vērsusies pie prokuratūras līdzīgos jautājumos.

Savukārt premjerministrs Sauļus Skvernelis, kuru valdības vadītāja amatam izvirzīja zaļzemnieki, nesen Seimā sacīja, ka vērsies Valsts drošības departamentā ar jautājumu, vai Karbauskis rada apdraudējumu nacionālajai drošībai, bet saņemtajā atbildē nav bijis datu par šādu apdraudējumu.

"Agrokoncernas" norāda, ka pēdējo līgumu par "Minudobreņija" produkcijas iegādi parakstījis pērn un tas īstenots ap gadumiju. Darījuma summa līdzinājusies apmēram vienam procentam no kompānijas gada apgrozījuma.

"Agrokoncernas" vadītājs Edgars Šaķis uzsvēris, ka uzņēmumu grupā nav tādu darbinieku, kuri pētītu biznesa partneru īpašniekus.

Vienlaikus "Agrokoncernas" solījis vairs nepirkt minerālmēslus no šīs kompānijas, kamēr tā piederēs Rotebergam.

Ārlietu ministrija ieteikusi Lietuvas uzņēmumiem atturēties no biznesa darījumiem ar uzņēmumiem, kuru īpašnieki iekļauti melnajos sarakstos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu