Šveice ignorē Briseles ultimātu un atliek lēmumu par vienošanos ar ES (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Šveices valdībai nepieciešams ilgāks laiks politiskajām konsultācijām par valsts turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), piektdien paziņojusi Berne, ignorējot Briseles ultimātu pieņemt lēmumu līdz piektdienai vai rēķināties ar sankcijām.

Paziņojumā, kuru kabinets izplatījis pirms paredzētās preses konferences, teikts, ka vienošanās projekts, par kuru sarunas ilgušas četrus gadus, visumā atbilst Šveices interesēm, taču taču valdība līdz turpmākajam atturēsies no tā apstiprināšanas, jo abu pušu starpā saglabājušās dažas domstarpības.

Pie šī jautājuma valdība atgriezīsies 2019.gada pavasarī pēc politiskajām konsultācijām, lai novērtētu, vai vienošanās parakstīšana atbilst Šveices nacionālajām interesēm.

Tikmēr avoti Briselē izteikušies, ka, sodot Berni, ja tā līdz piektdienai nepiekritīs esošajam vienošanās projektam, ES varētu aizliegt tās jurisdikcijā esošajām bankām un brokeriem veikt tirdzniecību Šveices biržās.

Vienošanās paredz, ka Šveice faktiski automātiski pakļausies ES kopīgā tirgus noteikumiem, kā arī ietver efektīvākas strīdu izšķiršanas sistēmas izveidi.

ES vēlas arī mīkstināt Šveices darba tirgus normas, kas aizsargā augsto algu līmeni, un tas izsaucis šveiciešu arodbiedrību pretestību.

Gan tradicionāli proeiropeiski noskaņotie kreisie, gan eiroskeptiski noskaņotie labējie uzskata, ka vienošanās pārlieku ierobežo Šveices suverenitāti.

Tādējādi četru partiju koalīcijā trūkst vairākuma, kas būtu gatavs atbalstīt pretrunīgi vērtēto vienošanos pirms nākamajā gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Sarunas papildus sarežģījis Apvienotās Karalistes lēmums izstāties no ES, jo Brisele nevēlas būt pārāk iecietīga pret Šveici, baidoties, ka tas dotu papildus argumentus Lielbritānijai "Breksita" sarunās.

Daļa šveiciešu arī vēlas nogaidīt līdz "Breksita" sarunu beigām, lai redzētu, ko Londona spēs izkaulēt no Briseles.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu