Lasmanes-Doroņinas paraksts pret ANO migrācijas paktu pievienots bez viņas piekrišanas (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina
Latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina Foto: Evija Trifanova/LETA

Decembra sākumā portālā gimenetautavalsts.com tika publicēta atklāta vēstule, kurā valsts amatpersonas tika aicinātas iestāties pret ANO dokumentu „Par Globālo kompaktu par drošu, sakārtotu un regulētu migrāciju”. Zem šīs vēstules ir arī pievienots latviešu disidentes Lidijas Lasmanes-Doroņinas paraksts, taču, kā izrādās, tas noticis bez viņas piekrišanas, ziņo LTV raidījums “Kultūršoks”.

Kā izrādās, Lasmanes-Doroņinas parakstu pievienojis grupas “Helsinki-86” dalībnieks Jānis Rožkalns. Šobrīd pazīstamās disidentes paraksts zem vēstules vairs nav atrodams.

"Es jau viņu [Rožkalnu] sarāju," telefonsarunā raidījumam teica Lasmane-Doroņina.

Kā vēstīts, Saeima ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā aicina valdību nepievienoties ANO migrācijas paktam.

Iepriekš valdība bija vienojusies ņemt vērā Saeimas balsojumu jautājumā par Latvijas atbalstu ANO Migrācijas paktam.

Deputātiem bija plašas plašas debates par šo jautājumu, paužot argumentus gan par labu migrācijas paktam, gan pret to.

Parlamentārietis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) kritizēja migrācijas paktu, nolasot konkrētus pantus un skaidrojot savu pozīciju. Viņš norādīja, ka kopumā migrācijas pakts ir ārkārtīgi pretrunīgs, juridiski nekorekts un latviešu tautai teju nāvējošs. Līdz ar to Kiršteins mudināja neatbalstīt rezolūciju un nekad nepievienoties šim paktam.

Deputāte Marija Golubeva (AP) gan mudināja neatbalstīt rezolūciju, lai Latvija nepaliktu vienīgā no Baltijas valstīm, kas nepievienosies ANO migrācijas paktam. Viņa aicināja neatbalstīt rezolūciju, lai Latvija nestāvētu malā, kad pārējie mēģina kopīgi risināt migrācijas problēmu. Arī Ojārs Ēriks Kalniņš (JV) sacīja, ka piedāvātā rezolūcija nav jāatbalsta, turklāt tā esot pilna ar kļūdām. Rezolūcijas pieņemšana ierobežotu Latvijas rīcību cīņā pret nelegālo migrāciju.

Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) uzsvēra, ka Latvijai "nedrīkst izdarīt savu pašnāvību", kā arī pauda, ka nav jāpievienojas "ļoti slikti sagatavotam dokumentam, kuram var būt tālejošas sekas". Savukārt politiķis Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) pauda, ka vairāki deputāti debatēs izteicās, ka ANO pakts nav juridiski saistošs, tomēr tajā daudzviet ir teikts: "Mēs apņemamies ...", kas var nozīmēt konkrētus pienākumus.

Rezolūciju par pakta noraidīšanu Saeimā iesnieguši nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti, Zaļo un zemnieku savienības deputāts Armands Krauze un pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Šajā rezolūcijā Ministru kabinets tiek aicināts nepievienoties ANO Globālās drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktam, jo dokuments esot pretrunīgs un ar vienpusīgu pozīciju, tajā esot pausts nacionālai valstij nepieņemams vēstījums un tas mazinot nacionālo valstu lomu lēmumos par imigrācijas jautājumos.

Rezolūcijā arī pausts, ka pakts nav ticis pienācīgi prezentēts un skaidrots sabiedrībai un tā parakstīšana var nonākt pretrunā ar Latvijas tiesību aktiem. Dokumentā arī norādīts, ka Saeima stingri nepiekrīt "vienpusējiem ANO Globālā drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktā ietvertajiem apgalvojumiem, ka jebkāda migrācija, pat nelegāla, ir cilvēka tiesības, ka tā ir neizbēgama, pozitīva un atbalstāma parādība un labklājības, inovāciju, ilgtspējīgas attīstības avots".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu