Vēsturisks mirklis: NASA kosmosa kuģis beidzot atstāj Saules sistēmu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

NASA paziņojusi, ka kosmosa kuģis “Voyager 2”, kas kosmosā tika palaists 1977. gadā, beidzot šķērsojis Saules sistēmas robežu, kļūstot tikai par otro cilvēka radīto objektu, kas nonācis starpzvaigžņu telpā.

“Voyager 2” seko “Voyager 1”, kurš Saules sistēmu atstāja 2012. gadā. Uz šā kosmosa kuģa atrodas jauni mērinstrumenti, kas atpakaļ uz Zemi nosūtīs novērojumus no vēl neizzinātas kosmosa daļas. Kosmosa kuģis pašlaik atrodas vairāk nekā 17 miljardus kilometru tālu no Zemes, tomēr misijas operatori joprojām spēj ar to sazināties.

NASA pārstāvji medijiem atklāja, ka kosmosa kuģis Saules sistēmu atstāja brīdī, kad īpašs plazmas mērinstruments (PLS) uz kuģa vairs neuztvēra Saules izdalīto plazmu. Šī plazma izveido tādu kā burbuli jeb heliosfēru, kas ieskauj Saules sistēmas planētas un veido Saules sistēmas robežas.

Foto: Reuters/ScanPix

“Darbs ar abiem kosmosa kuģiem liek man justies kā īstam atklājējam, jo viss, ko mēs redzam un uzzinām, ir jauns. Lai arī “Voyager 1” heliosfēru atstāja jau 2012. gadā, tomēr uz tā nebija tādu mērinstrumentu kā uz “Voyager 2”, tāpēc mēs joprojām novērojam lietas, ko neviens nekad nav redzējis,” komentēja zinātnieks Džons Ričardsons.

Tā saucamā heliopauze, kur pašlaik atrodas kosmosa kuģis, joprojām ir lielākoties neizzināts kosmosa reģions.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu