DOD PIECI! ir klāt!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau piekto gadu nedēļu pirms Ziemassvētkiem notiks labdarības maratons DOD PIECI!. Maratona ietvaros trīs Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji sešas diennaktis pavada slēgtā stikla studijā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību kādai nozīmīgai tēmai un vienlaikus ar ziedojumu par dziesmu ēterā piedāvātu reālu problēmas risinājumu. Unikālā formāta un satura dēļ Pieci.lv klausītāji ik gadu gaida labdarības maratonu, lai kopā izdzīvotu notikumiem un emocijām bagāto nedēļu. Kā radies pats labdarības maratons, kas nu jau kļuvis par vienu no ievērojamākajiem labdarības pasākumiem Latvijā, un kas paveikts maratona iepriekšējos četros gados?

No festivāla idejas līdz holandiešu piemēram

“Kad Pieci.lv jau bija ēterā, mēs daudz domājām par to, kas būs mūsu pienesums sabiedrībā, mūsu vizītkarte, kaut kas vienlīdz izklaidējošs un noderīgs. Pirmās idejas bija ļoti dažādas, tostarp rīkot festivālu,” atceras viens no DOD PIECI! idejas autoriem Latvijā Toms Grēviņš.

2014. gada oktobrī Eiropas Raidsabiedrību asociācija uzaicināja sabiedrisko mediju pārstāvjus apmeklēt Holandes sabiedriskos medijus, kuri dalījās pieredzē par projektiem, kurus ik gadu realizē savā valstī, tostarp “Serious Request”, kas ir Holandes sabiedrisko mediju Ziemassvētku labdarības maratons. Pieci.lv komanda saskatīja šeit iespēju ļaut mainīties mums kā sabiedrībai, aktualizējot tās tēmas, par kurām vairums izvēlētos klusēt, un ziedojumu vākšanu jau pašā sākumā nolikt līdzās kā vienu no sastāvdaļām, bet neizceļot to kā prioritāti.

Tajā pašā gadā Stacijas laukumā Rīgā tapa unikāla stikla studija, kurā Renārs Kaupers uz sešām dienām ieslēdza Pieci.lv dīdžejus – Tomu Grēviņu, Magnusu Eriņu un Kasparu Mauriņu. Tā sākās pirmais labdarības maratons DOD PIECI!.

Sešas dienas dīdžeji dzīvoja vienā telpā, atskaņoja dziesmas par ziedojumiem un pārtika no uztura speciālistu pagatavotiem augļu un dārzeņu kokteiļiem.

Studijā viesojās mūziķi, sabiedrībā zināmi cilvēki, aktieri un pat koris.

Lieciet galdā visnepateicīgākās tēmas labdarībai!

“Lai izvēlētos pirmo labdarības maratona tēmu, zvanīju Ziedot.lv vadītājai Rūtai Dimantai un jautāju, lai iedod man tādu labdarības tēmu, kurai ir visgrūtāk savākt naudu. Viņa man nosauca trīs variantus, no kuriem mēs izvēlējāmies runāt par vientuļiem senioriem. Vācām ziedojumus, lai iepriecinātu viņus ar dāvanām." 

"Atceros, ka Rūta man teica – tā ir ļoti nepateicīga tēma, katru gadu šim savāc labi ja 100 eiro. Tas vien mums bija jādzird, lai mēs saprastu – par to ir jārunā,” stāsta Grēviņš.

Pamanīt un iepriecināt vientuļos sirmgalvjus

Pieci.lv auditorijai, lielākoties jauniešiem, nācās apjaust, ka tūkstošiem senioru ir jāiztiek vien ar 142 eiro mēnesī. Liela daļa no viņiem ir vientuļi visu gadu, arī Ziemassvētku laikā, kad lielākā daļa sabiedrības dalās savā priekā ar ģimeni. Kopā ar Ziedot.lv un vēl 49 labdarības organizācijām par ziedotāju naudu tika sarūpētas dāvaniņas senioriem.

Pirmais gads līdzi nesa daudz pārsteigumu, nezināmā un neaizmirstamu emociju par pirmajiem lielajiem ziedojumiem, piemēram, 500 eiro par vienu dziesmu.

“Tas, ko daudzi nezina, – maratona formāts ir ēterā skanošās dziesmas par ziedojumiem. Nav ziedojumu – nav dziesmu, tātad klusums studijā. Pirmā maratona pirmās dienas naktī saziedotās dziesmas beidzās. DJ Magnuss sāka dziesmas spēlēt pa otram lāgam. Bet vēlāk ziedojumi pieauga un dziesmu skaits arī,” atceras dīdžeji.

Pirmajā gadā tika saziedoti 65 460 eiro un 41 cents, kas ļāva ar Ziemassvētku paciņām iepriecināt 6557 sirmgalvjus. Un, kas vēl svarīgāk, sabiedriskie mediji aktualizēja, ka sirmgalvji ir mūsu sabiedrības daļa, kurus ir svarīgi atcerēties, apciemot un pateikt paldies.

“Ir sperti pirmie soļi pretim labākai sabiedrībai Latvijā,” 2014. gada nogalē teica DJ Toms Grēviņš.

Pēc notikušā dīdžeji mācījās iziet no maratona ritma - tas nebija viegli. Bet jau 2015. gada sākumā viņi sāka plānot nākamo labdarības maratonu. Ar katru nākamo gadu tēmas kļuva arvien sarežģītākas.

Atslogot ģimenes, kurās aug bērni ar invaliditāti

2015. gada labdarības maratons ar saukli “Noņem ģimeni no pauzes!” tika veltīts ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Šajā gadā Latvijā bija 8000 bērnu ar īpašām vajadzībām, no tiem 2000 bija nepieciešams asistents. Ar saziedotajiem līdzekļiem tika nodrošināts asistenta darbs ģimenēs, lai vecāki kaut uz stundu varētu atvilkt elpu no grūtās ikdienas.

Pieci.lv komanda viesojās pie ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, un ļāva visai sabiedrībai tās iepazīt un ielūkoties viņu ikdienā, kā arī apzināties, ka šie bērni prasa nepārtrauktu klātbūtni 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā un asistenta klātbūtne ģimenei ir milzu atbalsts.

Maratonā tika savākti 135 546,71 eiro, un asistenta darbs uz gadu tika nodrošināts 48 ģimenēm visā Latvijā. Bet, kas ir vēl svarīgāk, šīs ģimenes tika pamanītas un mainījās cilvēku attieksme. Maratonam ir tālejošs efekts. Ziedot.lv saņēma vairākus pieteikumus no cilvēkiem, kuri bija gatavi strādāt par asistentiem arī brīvprātīgi.

Turklāt aizvien ir iespējams ziedot šīm ģimenēm, lai nodrošinātu asistentu pakalpojumus.

2015. gadā 147 stundu garumā studijā viesojās vairāk nekā 250 cilvēku. Bija dubultojies ziedotāju skaits. Par vienu dziesmu tika ziedoti desmiti, simti un tūkstoši eiro.

Palīdzēt vēža skartajiem atgriezties pilnvērtīgā dzīvē

2016. gads nāca ar izmaiņām dīdžeju sastāvā. Kasparu Mauriņu nomainīja visu laiku jaunākais dīdžejs – tobrīd astoņpadsmit gadu vecais Aleksis Vilciņš.

Jaunais kolēģis tika “iesvētīts” ar ziemīgu peldi Daugavā. Roņa peldējumam pievienojās Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Renārs Kaupers.

Trešā maratona sauklis bija: “Dzīvo šodien!” DOD PIECI! mērķis bija palīdzēt vēža skartajiem cilvēkiem un nodrošināt viņiem iespēju apmeklēt organizācijas “Dzīvības koks” rīkotās psihosociālās rehabilitācijas nometnes vēža pacientiem un viņu tuviniekiem.

Rocības trūkums pirms maratona organizācijai ļāva sarīkot vien pāris nometnes ar 72 dalībniekiem. Palīdzība bija nepieciešama daudz lielākam cilvēku skaitam - Latvijā tobrīd bija aptuveni 75 000 vēža pacientu un tādu cilvēku, kuri ir ārstējušies no onkoloģiskām slimībām.

Emocionāli tas bija vissmagākais maratona gads, kas uzrunāja ikvienu un aicināja patiesi izbaudīt katru dienu, kas mums ir dota, atceras dīdžeji. “Galu galā mēs runājām par neizārstējamu slimību, kura bieži beidzas letāli. Dienu pirms maratona es biju pilnīgi iztukšots, tas bija fizisks un garīgs nogurums kopā,” stāsta Grēviņš.

Maratona laikā ziedotāji pasūtīja 6538 dziesmas. Krita arī ziedojuma rekordi par vienu dziesmu, sasniedzot vairākus tūkstošus eiro. Krājkasē iebira 162 kg monētu un vairāk nekā 2,5 kg papīra naudas.

Par saziedotajiem 196 148 tūkstošiem eiro “Dzīvības koks” varēja noorganizēt 21 nometni 411 dalībniekiem. Un arī šoreiz var teikt, ka ietekme turpinājās, jo drīz pēc DOD PIECI! maratona parlaments lēma par rehabilitācijas pakalpojumu iekļaušanu valsts budžetā. Šā gada martā notika pirmās valsts apmaksātās psihosociālās rehabilitācijas nometnes vēža skartajiem pacientiem

Maratona vēstnese bija vēža skartā Iveta Biezā, kura ieslēdza dīdžejus stikla studijā un glabāja pie sevis atslēgas. Iveta cīnījās ar slimību vairākus gadus. 2018. gada maijā Iveta devās mūžībā.

Katram bērnunama bērnam savu ģimeni!

Pērn labdarības maratons DOD PIECI! ar tēmturi #SalaboBērnību pārcēlās uz Doma laukumu.

2017. gadā Latvijā 1200 bērni dzīvoja bērnunamos. Sabiedriskie mediji vērsa uzmanību uz dzīvi bērnunamos un tam līdzās esošajām problēmām ar vienotu nosaukumu “Sistēmas bērni”. Žurnālisti lika ieklausīties “sistēmas bērnu” stāstos un pieredzē, lai izprastu skaudro realitāti un apzinātos, ka tas nav jāpiedzīvo nevienam bērnam. DOD PIECI! izlēma reaģēt uz to.

“Mums visiem ir ļoti žēl bērnunama bērnu, mēs jūtam viņiem līdzi. Bet tas, ka mums ir žēl, viņiem neko nedod. Viņiem vajag ģimenes!”

Tā maratona tēmu un mērķi komentēja 2017. gada vēstnese Evita Puriņa.

Labdarības maratonā līdzekļi tika vākti atbalsta programmai “Plecs”, kas kļūtu par jaunu posmu aprūpes sistēmas nodrošināšanā, sniedzot tiešu atbalstu ģimenēm, kuras vēlas uzņemt pie sevis bērnunamā esošos bērnus - gan kā audžuģimenes, gan caur adopciju.

Tika saziedota rekordliela summa - 358 121 eiro un saņemts rekordliels ziedojums par vienu dziesmu. “Draugiem Group” līdzdibinātājs Lauris Liberts par Luis Armstronga dziesmu “What a Wonderful World” maratona noslēguma dienā ziedoja 55 555 eiro.

“Svarīgākais nav summa, bet sabiedrības viedokļa maiņa. Mēs ik gadu paņemam kādu problēmu, kuru kā sabiedrība esam nolikuši stūrītī, jo tā ir ārkārtīgi sarežģīta un mēs nezinām, kā to risināt. Galvenais mērķis ir nevis savāktā summa, bet gan sabiedrības iekustināšana, lai liktu saprast, ka bērnunams nav risinājums, katram bērnam vajag ģimeni,” raidījumā “Ģimenes studija” pēc maratona stāstīja Jānis Erts, kurš bijis līdzās jau kopš labdarības maratona DOD PIECI! dzimšanas.

Par saziedoto naudu “Plecs” var sniegt 35 812 stundu atbalsta. Kopš izveidota programma “Plecs”, kas Ziedot.lv paspārnē ir pārņēmusi daļu bāriņtiesu funkciju, bērnu skaits bērnunamos ir samazinājies par trešdaļu - no 1200 līdz 800 bērniem. Tas ir labs sasniegums, bet tikpat strauji ir jāturpina virzīties uz priekšu, lai šiem bērniem atrastu ģimenes. Vēl vairāk – jāstrādā pie tā, lai bērnunamos nenonāktu jauni bērni, lai Latvijā nebūtu neviena bērnunama.

Laimīgi bērni – Latvijas stratēģiskā prioritāte ne vien vārdos, bet arī darbos

Likumsakarīgi no pagājušā gada tēmas ir izaugusi arī 2018. gada labdarības maratona DOD PIECI! tēma, kas nenoliedzami ir vēl sarežģītāka. Šogad trīs dīdžeji studijā runās par vajadzību veltīt vairāk kvalitatīva laika bērnam un aicinās ziedot 5 eiro par dziesmu Pieci.lv ēterā, lai sadarbībā ar jomas speciālistiem ieviestu bezmaksas praktiskas un psiholoģiskas mācības un emocionāla atbalsta sistēmu visiem jaunajiem vecākiem Latvijā, kam tas ir nepieciešams. Lai mūsu bērni augtu mīlošu, zinošu un izglītotu vecāku paspārnē.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, kura bijusi līdzās labdarības maratonam DOD PIECI! visu tā pastāvēšanas laiku, saka: ”Šis ir unikāls projekts, kur jauniešu radio spēj ap sevi pulcēt visas sabiedrības demogrāfiskās grupas un sociālos slāņus, kā arī ir iedibinājis jaunu Ziemassvētku tradīciju. Tradīcijās ir spēks.

Kas vēl ir būtiski – DOD PIECI! nav tikai par ziedošanu, bet par attieksmes maiņu, ieraudzīšanu, piedalīšanos un rīcību.

DOD PIECI! ne tikai praktiski risina problēmas, bet ar sabiedrisko mediju palīdzību veido sabiedrības viedokli un maina to, tā ir galvenā vērtība!”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu